Connect with us

Кино

Зрелищна церемония открива четвъртото издание на CineLibri

Avatar

Публикувано

на

Katastrofalniyat artist

„Катастрофалният артист“, снимка: ПР

Броени часове ни делят от официалния старт на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще покаже най-талантливите екранизации, създадени през изминалата година в международен мащаб.

По този повод в България пристига една от най-бляскавите фигури в съвременната световна проза, многократно награждаваният британски писател и киносценарист Иън Макюън. В рамките на елегантна церемония по откриване на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, ще му връчи награда „Синелибри” за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация. Макюън, който тази година навърши 70 години, е не само блестящ стилист, експериментатор и изследовател на човешкото поведение със средствата на художествената словесност, но и прокламатор на най-висшите достижения на цивилизацията, човек с критично мислене и активна гражданска позиция. Събитието ще бъде съпроводено с грандиозно визуално шоу и танцово-музикален спектакъл, дело на Поли Герасимова, след което ще се състои премиерна прожекция на филма „На плажа Чезъл”.

Същия ден от 11:00 ч., на тържествена церемония в Аулата на Ректората, Макюън ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” и ще произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването” (Freedom of Expression). Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Почитателите на писателя, чието творчество е отлично представено у нас, ще имат възможност за литературна среща с него на 11 октомври от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК. Събитието е с вход свободен.

Advertisement

Следват 14 дни кино, книги, галасъбития, срещи с автограф и специални изненади за публиката под мотото „Любов между редовете”! Тази година фестивалът ще срещне зрители и читатели с цяла плеяда изтъкнати артисти и техни знакови произведения, в т.ч. прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако („Сбогом кралице моя”, „Дневникът на една камериерка”), Давид Фоенкинос (носител на наградите „Рьонодо” и „Гонкур на гимназистите”), Дрор Мишани, нашумял с  майсторския психологически трилър „Липсващото досие”, пренесен на екрана; Херман Кох, чийто бестселър „Вечерята” му донесе международна слава.

Жанровото разнообразие на филмите в конкурсната и паралелната програма е впечатляващо. За първи път в конкурса ще се състезава български филм – „8 минути и 19 секунди”, който се увенча със Специалната награда за телевизионна продукция на 36-ото издание на фестивала „Златна роза” във Варна. Зрителите ще видят разтърсващата приключенска драма „Ще се видим там горе“, удостоена с 5 награди „Сезар”; ексцентричната трагикомедия „Катастрофалният артист” на Джеймс Франко, събрала рекорден брой отличия; оригинална адаптация на „Чайка” – неувяхващата пиеса на Чехов; „Съпругата“ (реж. Бьорн Рунге) с недостижимата Глен Клоуз, чието превъплъщение в този филм е достойно за „Оскар”. Специално внимание заслужават биографичните драми, посветени на литературни легенди, в т.ч. покоряващата готическа приказка „Мери Шели“, „Колет” с Кийра Найтли в ролята на брилянтната френска писателка, „Да се превърнеш в Астрид”, който осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче, „Щастливият принц” на Рупърт Евърет,  пресъздаващ последните, трагични дни от живота на гениалния ирландски писател и драматург Оскар Уайлд.

Публиката вече чака с нетърпение празничното събитие, посветено на 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, което ще се състои на 13 октомври от 19:00 ч. в зала „България”, и в рамките на което ще бъде излъчен вълнуващият документален филм на Георги Тошев „Лив Улман. Къщата на спомените”, в съпровод с музика от филмите на легендарния режисьор, изпълнена от оркестъра на Софийска филхармония. Друг акцент в програмата на фестивала е филмът на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот”, чийто шеметен път до големия екран го обрече на зрителски успех. Официалната му българска премиера е на 16 октомври в зала 1 на НДК непосредствено след тържествената церемония по връчване на наградата за най-добра екранизация от елитно международно жури с председател Мартичка Божилова.

Програмата на CineLibri 2018 обхваща и серия от галавечери на различни култури, цикъл от безплатни прожекции на руски кинокласики, забележителни документални филми като „Треската Феранте”, „Червено, твърде червено” и „Уестуд: пънкарка, икона, активистка”. Българският модул ще покаже едни от най-находчивите екранизации, създадени през последните години у нас.

Освен арткината в столицата и страната, домакини на прожекциите от програмата на CineLibri 2018 са Зала „България”, РКИЦ, Френският културен институт, Културен център на СУ, Арена Делукс (България Мол) и Cine Grand Park Center. Допълнителна информация за филмите, книгите, гостите, специалните събития и програмата по дати и киносалони ще намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm.

Advertisement

Събитието се осъществява с подкрепата на Виваком, Джеймисън, Уникредит Булбанк, Катаржина Естейт, Нескафе, Мкар София, България Еър и множество партньорски институции, които са обявени тук www.cinelibri.com

Continue Reading
Advertisement