Connect with us

Общество

„Идиотите“ по Рихард Шуберт на сцената на Театър Възраждане

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

„Идиотите“ е постановка на режисьорката Лиза Шопова по текст на Рихард Шуберт, която може да гледате на 30 януари (събота) от 19:00 ч. В главните роли ще видите Вежен Велчовски, Роберт Янакиев, Георги Златарев, Донка Аврамова-Бочева, Йордан Ръсин, Мариана Жикич, Свежен Младенов и Николина Янчева.

Действието на пиесата се развива във Виена, в ателието на Дороте, която е поканила на гости трима свои приятели. Всички до един образовани и добре възпитани млади хора, които обичат да водят разговори за изкуство в скъпа обстановка, на чаша отбрани питиета. Докато компанията празнува и води напудрен интелектуален разговор, трима опасни шизофреници бягат от близката клиника и похищават Дороте и нейните приятели. Водача на бандата вярва, че е прословутият капитан Флинт, а другите двама с него се мислят за Оскар Уайлд и пиратът Джими Фиш.

За да оцелеят, попадналите в плен превзетите интелектуалци, трябва да играят по правилата на лудите като влязат в ролите на екипаж на пленен кораб, където всеки бунт се потушава с изхвърляне зад борда. От тук на сетне действието е изпълнено с комични и абсурдни ситуации и с обрат в ролите, които водят до усещането, че „идиотите“ са по-интелигенти, по-нормални и по-способни да демонстрират нормални човешки отношения, от групата превзети, цинични и празни душевно интелектуалци. В постановката психологията и философията се преплитат с остро и свежо чувство за хумор, чиято цел е да иронзира съвременното общество и наложените в него представи за нормалност в поведението и човешките отношения.

Билети за постановката „Идиотите“ на Лиза Шопова може да закупите онлайн, на сайта на театър „Възраждане“: http://theatrevazrajdane.bg/tickets (ePay , Visa & Mastercard) или като се обадите и поръчате на тел. 0887 333 112 (с куриер и наложен платеж). Покупка на билети от каса може да направите в магазините на Office1superstore, Fastpay, „На Тъмно“ и книжарници Booktrading (www.bilet.bg/каси/).

Advertisement

Постановките на общински културен институт Театър “Възраждане” се играят в камерна зала със 100 места. На сцената на Театър „Възраждане” с предимство се поставят пиеси от български и европейски съвременни и класически драматурзи. Театър „Възраждане” е един от малкото столични театри, на чиято сцена с огромен успех се играят представления за деца от всички възрасти. В осъществяването на спектаклите се ангажират първокласни творчески екипи – режисьори, актьори, сценографи от всички поколения – от майсторите, до студентите на НАТФИЗ “Кр.Сарафов” и Театрален колеж „Любен Гройс”.

Continue Reading
Advertisement