Connect with us

Кино

Избрани емблематични филми на АГИТПРОП вече са достъпни онлайн

Avatar

Публикувано

на

George and

Редица от най-интригуващите и ценени филми на утвърдената независима продуцентска компания АГИТПРОП вече ще са достъпни онлайн за всички почитатели на завладяващите истории от действителността. Неколкократно награждаваните български заглавия „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“, „Момчето, което беше цар“, и „Татко снима мръсни филми“ вече могат да се закупят или наемат за 48 часа от всяка точка на света в платформата Neterra.TV+, предлагаща все по-интересно и качествено българско  съдържание. Наред с документалните заглавия е наличен онлайн също така първият пълнометражен проект на творческия екип, режисиран от Галин Стоев – „Безкрайната градина“.

Начело на селекцията от документални филми е дебютът на Андрей Паунов „Георги и пеперудите“, представен на повече от 80 фестивала, носител на наградата „Сребърен вълк“ на най-големия международен форум за документално кино в Амстердам, както и на още 12  световни отличия. Вълнуващата история на д-р Лулчев, директор на Дом за възрастни с умствена изостаналост в село Подгумер, и неговата мечта за собствено стопанство към институцията са в основата на лентата, спечелила признанието не само на професионалистите, но и на зрителите. Искреният поглед към пресечната точка на оптимизма, милосърдието, шизофрениците, чуждестранните инвеститори, западните ловци, щраусите, коприната, охлювите, мизерията и състраданието е запечатан в този незабравим със своята ведрина и човечност филм.

Следващата продукция на режисьора, създадена с творческото ядро на АГИТПРОП – операторите Борис Мисирков и Георги Богданов, и продуцента Мартичка Божилова, е „Проблемът с комарите и други истории“. Лентата представя град Белене и необичайната съдба на неговите жители, на кръстопътя между идеологизираните образи на АЕЦ Белене и концлагера. Любопитната приказка за мрачното минало и атомните мечти, обезпокоявани единствено от комарите, прелитащи над времето, е представена за първи път на Международната седмица на критиката в Кан, както и на Международния филмов фестивал в Торонто, а призовете му са 19.

В Neterra.TV+ е налично и трето заглавие на творческия екип – „Момчето, което беше цар“, разказващото удивителната съдба на Симеон Сакскобургготски, от изгнаническото му детство на момче-цар, през славното му завръщане на министър-председател, до последвалия политически провал. Филмът печели редица награди, включително специално отличие на Международния фестивал CINEPOLITICA. Популярните издания в Европа като „Time Out London” го оценяват високо и го определят като „истински деликатес“.

За онлайн гледане е достъпен и филмът „Симон срещу страха (Случая Варсано)“ на режисьора Георги Тенев. Интригуващата продукция проследява невероятната съдба на един български дисидент – медицински фотограф, състезател по водна топка и романтик по природа. За една нощ Симон Варсано се превръща в арестант с простреляни крака и жертва на тоталитарния режим. Три десетилетия след падането на Берлинската стена историята се завръща с един секретен филм на Държавна сигурност. За Симон предстои лична среща с младостта, надеждите, илюзиите и страха.

Advertisement

Жив интерес буди още лентата „Татко снима мръсни филми“ на режисьора Йордан Тодоров. Този изключителен разказ за живота и творчеството на Стивън Апостолофф е носталгичен поглед към изгубената невинност на еротичното кино. Бившият политически затворник, ревностен християнин и грижовен баща е един от най-великите режисьори на този тип филми, както и най-успелият българин в Холивуд, чието име е познато на малцина. Продукцията проследява бягството му от комунистическа България и превратната му кариера, която му отрежда почетно място в пантеона на B-movie културата, чийто ревностен фен е самият Тарантино.

Neterra.TV+ дава достъп онлайн и до първия пълнометражен игрален филм на АГИТПРОП – „Безкрайната градина“ на режисьора Галин Стоев, който има зад гърба си почти три десетилетия опит на театрална сцена, 10 от които във Франция. Деликатно разказаната и някак магично въздействаща история за двама братя (Мартин Димитров и Димитър Николов), влюбени в една и съща жена, печели публиката с вниманието към детайла и дълбоката, но тиха емоционалност. Запомнящ се е и различният поглед към града, пресъздаден умело от операторите Мисирков и Богданов на места като реален, на места като фантастичен елемент от разказа.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement