Connect with us

Култура

Издателство „Софтпрес“ представя „ПРИКАЗКИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО“

Avatar

Публикувано

на

Петрова снимка Георги Петров

Диана Петрова, снимка Георги Петров

Името на Диана Петрова не е непознато на почитателите на добрата литература- тя е автор на три романа и две книги с приказки и създател на сайта „Подари ми приказка“.  От няколко дни на пазара е и третата ѝ книга – „Приказки за цялото семейство“.

Диана Петрова пише приказки съвременни деца и модерни родители, някои от тях в школата на приказкотерапията. Двете ѝ книги с приказки „Двойната планета“ (книга за осиновени и техните осиновители) и „Мъдри приказки“ включват истории, които се четат както с голямо удоволствие от читатели във всички възрасти, така и с терапевтични цели в няколко организации, сред които Асоциация за осиновени и осиновители, Институт по позитивна психотерапия, Фондация С-Ивенна, Център за приобщаващо образование и др. „Мъдри приказки за деца и родители“  излиза за първи път през 2011 – първата книга за приказкотерапия, създадена от български автор. Поради големия читателски интерес в началото на март 2016 „Мъдри приказки“ претърпя второ издание и отново може да се намери в книжарниците.

Новата книга на Диана Петрова излиза в навечерието на Международния ден на детето 1ви юни. „Приказки за цялото семейство“ е не просто колекция от вълшебни истории, тя е книга за малките вълшебства в живота на всеки от нас. За истинските приятелства и обичта на родителите, за раждането и загубата на любим човек, за съхранените копнежи и дори за игрите – и с топка, и с таблет.

Също както и в „Мъдри приказки“ историите в „Приказки за цялото семейство“ са създадени с много любов и разбиране по най-добрите практики в школата на приказкотерапията. Приказкотерапията е специфична школа на библиотерапията. Тя използва система от разказвачески похвати и четене, чрез която подтиква децата към растеж и размисъл, за да се справят с ежедневните предизвикателства, и помага на родителите в отглеждането и възпитанието на деца през XXI век. С приказките си Диана Петрова атакува директно тези проблеми.

Потенциалът на приказкотерапията не остава незабелязан от добрите педагози в България – Диана Петрова е един от най-често канените за срещи с деца автори на издателство „Софтпрес“. При тези среща тя не просто чете вече написани приказки, а обсъжда техния смисъл с децата, вслушва се в идеите и тълкуванията им, помага им сами да започнат да създават вълшебни истории, разкази и приказки.

Advertisement

Изкусното перо на Диана Петрова пренася ежедневните въпроси в приказното царство и ги превръща в житейски уроци без нравоучения. За децата тези приказки са огледало, в което откриват себе си и опознават околния свят. За родителите са кладенец, от който черпят, когато имат нужда от подкрепа в най-голямото приключение – да отгледат човек.

„Приказки за цялото семейство“ е книга за всеки в семейството и може да се чете от малки и големи. За предпочитане заедно. 

Continue Reading
Advertisement