Connect with us

Фестивал

Изкуство в нестандартни локации за десетата годишнина на 
Водна кула арт фест

Avatar

Публикувано

на

Изкуство в нестандартни локации ще предложи на своите посетители и 10-тото издание на Водна кула арт фест. Добил популярност именно със социализирането на изоставени и занемарени публични пространства /като Водната кула в кв. Лозенец/, фестивалът стартира своето десето юбилейно издание на 16-ти юни, стремейки се да представи в нов контекст, места, характерни с друга обществена функция.

Сграда „Хладилно депо“ на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне“, ул. Майчина слава №2, София, ще вдигне завеси в напълно нов облик на 17-ти юни, където за откриването от 19:00 ч. българската артистка Дарена Георгиева ще посреща гости, готови да творят върху влаков вагон; Доминик Бонаржий от Франция ще представи своя движенчески пърформанс „Sui Generis/Единствен по рода си/, използвайки три костюма, скроени от парашут. Сред представените артисти там са и Антония Табакова от България текстилни композиции; Галина Димитрова и Ваня Сулева – видео и инсталация, както и Челси Куун и  Джули Стопър от САЩ с акция „Континуум“ и видео инсталация „Гнездо“ и японката Такако Ямагучи – скулптура.

Проектите на тази локация се осъществява със съдействието на ръководството на Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]Rosena Petkova_Samotna Zemia, samotni hora[/media-credit]

Вагоно–ремонтен цех в Перник – разпределителна, в съдействие с Община Перник, ще посреща гости за еднодневна акция на 21-ви юни от 19 ч.„Добре дошли в Перник, САЩ!“, където Перник ще бъде първото населено място от България, участващо в международна акция по побратимяване на два града в проекта „Градове близнаци“. За „град близнак“ на Перник, България е избран Чарлзтаун, Западна Вирджиния, САЩ, споделяйки общи принципи: и двата града споделят историята на минното дело, което е и причината за индустриалния им подем; празнуват по традиционни фолклорни начини с фестивали, популяризиращи този фолклор /Чарлзтаун с фестивала на традициите на апалачите, а Перник – с фестивала Сурва/; намират се на около 45-60 минути от столичните градове. Сайтът www.pernikusa.org отразява процеса по „побратимяване“, както и специално създадена Facebook страница, където двата града могат да си „общуват“: . Проекът е дело на Ан Вешински, САЩ и Арни Гудмондсон, Исландия, които се запознават на миналогодишното издание на Водна кула арт фест.

Сред представените артисти в депо Перник са и Елена Панайотова, България – акция с масло, Руслан Беров – също от България с холограмен концерт, както и Катя Росел от Франция със своето видео „Ликуване“.

Advertisement

Паркът в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ – Курило на 19-ти юни ще бъде нетипичното пространство, където изкуството ще се стреми да съдейства за връзката пациент-лекуващ чрез ателиета от България на Братан Братанов по мотода буто-фу, арт терапия от Евгения Ботева. Ленд арт инсталации от Теодор Нанев, видео прожекции от Мая Йоцова, фото-стена – „Агенция Швимер“, Германия/България, „Пикник в бяло“ от Катя Стойчева и музикално изпълнение на чело от Надя Лаурейро съпътстват еднодневната програма там.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]Harumi Shimazu_1_photo by Tsenimir Chapanov[/media-credit]

Интересна градска намеса ще направи артистът от Япония Йорико Номюр, която ще осъществява културен обмен чрез своята „Будка за обмен на приятелства“. От 16-ти до 18-ти юни тя ще бъде сред гостите на Фабрика 126, а от 20-ти до 25-ти, следобедно време, хората ще могат да я срещнат на столичния бул. „Витоша“, както и в градинката пред Народен Театър „Иван Вазов“.

Сред останалите локации в програмата на десетгодишното издание на фестивала е Фабрика 126, бул. Мария Луиза №126, която ще посреща гости и официални лица на откриването на 16-ти юни от 18:30 ч. Сред представените там артисти там са Йоаким Стампе и Чуйя Чия от Швеция, с над 100 пърформанса на тема екология в биографията си; Мартин Матю от САЩ със своето интерактивно типи; пърформанс-изненада за десетия юбилей от артистичното дуо от Норвегия „The Heartists“, лечебен пърформанс с български розови листа от Джини Сайкс, САЩ; както и пространствени инсталации от Харуми Шимазу и Кийоко Фуживара, Япония; музикална импровизация също от Япония на Йошимото Юмико и видео-инсталация от Бразилия на Фабио Луиз Аморал. След официалната част, на която всеки е поканен, следва и богата музикална програма с българските музикални формации Bedlam club, Rosenquarzexpress, < CHEAPTRiX > и диджеи от Artmospheric crew. Вход свободен.

В SOHO, ул. Искър №4, на 18-ти юни фестивалът посреща гости с видео пърформансът „Сладък мед“ от Летисия Муньоз, Испания, представя още Радина Стоименова от България, канадецът Стенли Феврие от Канада с акцията „Картофът и Пола“, както и показва изложба на плакати от културни мероприятия от Агниежка Зиемишевска и Мартин Крамек, Полша.

Изложба „Анатомия на вълната“ от Сузана Лопес Фернандез от Испания можем да видим от 22-ри юни в Институт Сервантес. И още дискусия на теми артистични резиденции и изложба в „Център за култура и дебат Червената къща“ на 20-ти юни, изложба на български артисти в галерия „A-cube“ от 20-ти юни, прожекции на арт филми в Дом на киното на 22-ри юни, базар на арт продукти във Фабрика 126 до 18-ти юни, награда за дебют, парти програма, работилници за деца, както и архивна изложба “10 години Водна кула арт фест“ в галерия „Нюанс“ от 23-ти юни.

Advertisement

Водна кула арт фест 2016 се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните мероприятия на Столична община за 2016 г., Община Перник, Министерство на културата, Посолствата Америка, Австрия, Швеция в България, Културния институт на Полша в България, Институт Сервантес, Гьоте-институт България, Наградата Гауденц Б. Руф, Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, Опел България, книжарници Orange, Nakanojo Biennale – Япония, Nomura – Япония и др.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“640″]Cathrine Constanse_Fru Felgen[/media-credit]

Водната кула арт фест е международен фестивал за съвременно изкуство, реализиран в България от 2006 г. насам от група артисти обединени в Сдружение „ИМЕ“. Стартирал като инициатива за облагородяване на водната кула в квартал Лозенец, довела до смяна на статуса й до културен център, фестивалът днес използва единствено символа на водната кула в името си. Постепенно събитието се разраства до значима артистична платформа за обмен на местни и международни артисти, работещи с широка гама от интердисциплинарни форми на съвременното изкуство. В десетгодишната си история събитието е облагородило, привлякло интереса на гражданите и оживило над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях. Водната кула арт фест има за цел да покаже през средствата на съвременното визуално изкуство необходимостта и ползата от социализирането на изоставените публични пространства, носители на историческия контекст на града и културната идентичност на жителите му.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2016 г., Културния календар на Министерство на културата, а за 2015/2016 г. е носител на „EFFE Label” – специалното отличие на Европейската фестивална асоциация за фестивали с принос към местните общности.

Continue Reading
Advertisement