Connect with us

Култура

Излезе „Книга за религиите“ от поредицa „Големите идеи, обяснени просто“

Avatar

Публикувано

на

3D Religii

Излезе „Книгата за религиите” („Книгомания”) от поредицa „Големите идеи, обяснени просто“. Луксозната енциклопедия включва хронологичен обзор от първобитните вярвания от праисторическата епоха, през древни и класически религии, индуизъм, будизъм, юдаизъм, християнство и ислям до съвременните религии като растафарианство, сикхизъм, каодай, универсализъм и др. Идеите и понятията са представени кратко, ясно и точно, както и с нагледни примери и схеми. Богатите илюстрации правят по-лесноразбираеми религиозните представи на човечеството.

Енциклопедичен справочник, научен труд или увлекателно повествование? Или всичко това, взето заедно? Отговорът на този въпрос се крие в четенето на тази книга, което е същинско духовно приключение, удоволствие, носещо познание и мъдрост.

Сред авторите на „Книгата за религиите” („Книгомания”, поредицa „Големите идеи, обяснени просто“) има световноизвестни учени и писатели от Великобритания и САЩ, познавачи на религиите, историята, фолклора, философията. Но едновременно с това всички те са и майстори-разказвачи, които притежават способността да „превеждат” информацията и анализа на достъпен език, без да ги профанизират, т.е. без да пострада научната аргументация.

В този обемист труд, оформен като луксозно, богато илюстровано издание, е обхванат целият спектър от религиозни учения и разклоненията им, като се започне от първобитните и праисторическите времена на шаманизма и общуването с отвъдния свят, премине се през класическата древност (люлката на цивилизацията – Месопотамия, Древна Гърция и Древен Рим, Индия, Тибет, Далечният Изток и пр.), и се стигне до днешния ден. Проследяват се различните варианти на традиционните религии, новите теории и практики, за някои от които едва ли сме чували. Естествено, ключово място тук заемат юдаизмът, християнството и ислямът, чиито последователи по света са най-многобройни, а и притежават редица разклонения. За християнството например е любопитно да се знае, че като най-голямата религия в света (над два милиарда вярващи!) освен че е разделено на източноправославно и римокатолическо, има още поне две дузини различни деноминации. Друга подробност, която едва ли е всеобщо известна, е, че индуизмът – възникнал през ХІІІ в. пр.н.е., е най-старата религия, която съществува до днес.

Докато митологията на първобитните народи прилича на приказка, то „разказът” за повечето от другите, възникнали по-късно религии, е значително по-богат и сложен, без това да затруднява читателя. Този разказ тече в няколко успоредни посоки, като една от най-важните и интересните представлява животоописанието на личностите, които играят съществена роля в утвърждаването или реформирането на дадена религия: Конфуций, Шанкара, Буда, Мойсей, Христос, Калвин, Мартин Лутер, Ганди, Сидхарта Гаутама, Далай лама, Бахаулла, Хайле Селасие І мн. др.

Advertisement

Испанският философ Джордж Сантаяна казва: „Каква религия ще изповядва човек е до голяма степен историческа случайност – като езика, който ще използва в своя живот”. Тези думи, цитирани още в предговора, до голяма степен обясняват обвързването на индивидите и общностите с една или друга религия, но интересът към тяхното опознаване и изучаване е присъщ на модерния човек. С помощта на тази книга ние можете да направим и двете неща – и да опознаете, и да изучите историята, същността, смисъла на религиите. Но ще имаме и друга възможност – да се насладим на мъдростта и хуманността на различните духовни учения, които човечеството е придобило, за да опознае и разбере себе си, своята индивидуална същност, както и обкръжаващото го, да утвърди правила за нравствено поведение, за достоен личен и обществен живот – например Десетте божи заповеди при юдеите и християните или „Осмичният благороден път” при будизма.

Алберт Айнщайн стига до обобщението, че „Всички религии, изкуства и науки са разклонения на едно и също дърво”. Това дърво всъщност е общата природа на човешкото, която сама по себе си е толерантна, не противопоставя раси, етноси, вярвания, доказателство за което са многото общи черти между свещените текстове. Но от тази книга ще научим също, че макар да проповядват мир и любов, религиите неведнъж са били в основата на кървави конфликти, подклаждани от владетели и висши свещенослужители, били са удо¬бен претекст за война и унищожение, дори геноцид на цели народи – каквито примери има в по-новата ни история, дори и в съвременността.

Continue Reading
Advertisement