Connect with us

Класическа

Излезе новият албум на виртуозния пианист Игор Левит – „LIFE“

Avatar

Публикувано

на

Igor Levit 1

снимка: ПР

След дълго чакане от страна на публиката, най-накрая пианистът Игор Левит е готов с новия си албум – ‘Life’ – и както обикновено се случва при него, проектът е мащабен и впечатляващ. Роденият в Русия виртуоз, но израснал в Германия, обича големите и сложни проекти, и много често определя себе си като „максималист“. Първите три албума, които Левит записва за компанията Sony Classical, са изключително успешни и високо ценени, тъй като включват някои от най-сложните образци в световния репертоар за соло пиано: късните клавирни сонати от Бетовен, шест партити за клавир от Бах и трите най-мащабни творби вариации за пиано в историята на музиката.

Сега за първи път, 31-годишният пианист представя една много лична селекция от произведения, която асоциативно подрежда в обща музикална картина. Албумът е записан през пролетта на 2018-та година в Берлинската катедрала, прочута с изключителния си роял „Steinway“ и перфектна акустика.

В ‘Life’ Игор Левит представя рецитал, воден от огромен емоционален диапазон, като репертоарът се простира от интимните “Ghost Variations” от Шуман (тема и вариации в ми-бемол) или пиесата „Peace Piece“ на американския джаз пианист Бил Евънс до възвишената и монументална творба от Ференц Лист и Феручо Бузони – “Ad nos”.

В ‘Life’ повече отвсякога се забелязва индивидуалността и ненаситното любопитство на младия артист. Страстен интелектуалец и авантюрист, Игор Левит преплита в музикалните си интерпретации и вечните теми пред човечеството: смисълът на съществуването ни, вътрешният ни мир, памет и спасение.

Advertisement

Премиерата на албума ‘Life’ идва точно три години, след като Левит издава тройния епохален албум с трите цикъла вариации от Бах, Бетовен и Ржевски. Сред многобройните отличия, проектът получава и награда „Грамофон“ („Оскарите“ за класическа музика, както са определяни) в категорията „Запис на годината“. За този период се случват много неща в кариерата на Игор Левит. Той е сред най-концертиращите соло музиканти на международната класическа сцена. За сезон 2017/2018, Левит изнася грандиозно турне в Азия заедно с Кирил Петренко и Оркестъра на Баварската опера ; следват серия от концерти с Немската камерна филхармония (Бремен). Пианистът регулярно участва в концерти за камерна музика, но фокусът и страстта в работата му са соловите рецитали. Едва ли има друг млад пианист в момента, който може по толкова убедителен начин да изпълни този разнообразен и мащабен репертоар от шедьоври, включително и 32-те сонати от Бетовен (представени многократно от него), докато „повечето му колеги никога не биха посмяли да ги изпълнят публично“ – както неотдавна написа в рецензията си за него, престижният немски вестник „Süddeutsche Zeitung“.

Тази година Игор Левит получи и престижната музикална награда „2018 Gilmore Artist Award“ (с награден фонд от 300 хиляди щатски долара), която се връчва веднъж на четири години. „Игор Левит е не само превъзходен пианист, но и изключително сериозен артист, който влага много смисъл, интелект и прецизност в работата си. Всички, ние, които следим кариерата му през последните години, сме дълбоко впечатлени“, се казва в официалното становище на журито при избора на германския пианист, роден през 1987г. в град Нижни Новгород (бивш Горки).

В разговор за новия албум, пред списание „Life, Игор Левит споделя с читателите, че тъжните моменти в живота му през последните години, са преопределили до голяма степен репертоара в албума. Потресен от загубата на близък приятел при катастрофа, той се концентрира върху творби, чийто мрачно величие и меланхолична красота го привличат от дълго време. Всяко едно произведение в ‘Life’ е своеобразен трибют към  виртуозността на пианиста, а поетичните моменти на съзерцателно мълчание се смесват с утвърждаваща живота, чувствена музика.

Произведенията, който Игор Левит лично подбира за албума, са създадени в периода 1720 – 2012 година, от Бах до Фредерик Ржевски. В ‘Life’ централно място заема Феручо Бузони с неповторимите транскрипции на творби от Бах, изключително трудната творба вариации за пиано Ad nos ad salutarem undam (мащабната композиция на Ференц Лист, оригинално написана за орган) и авторското произведение от Бузони – “Berceuse”. Феручо Бузони, италианският космополит с германски корени, забележителен пианист, композитор, педагог, диригент и изключителен майстор на транскрипции, е сред най-големите идоли и модели на подражание за музиканта Игор Левит.

Името на албума е вдъхновено от пиесата за пиано от американския композитор Фредерик Ржевски, създадена преди няколко години в памет на близък негов приятел артист. Записът в албума на Левит е световна премиера за произведението.

Advertisement

Нежен и със завладяващо вътрешно спокойствие, новият албум на Игор Левит – ‘Life’ – превъзмогва границите между епохи, стилове и жанрове, за да се превърне в химн на живота.

Албумът „Life“ се издава у нас от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical. Всички версии на албума на физически носител (2CD & 2Vinyl) са налични в онлайн магазина www.musicmall.bg

Continue Reading
Advertisement