Connect with us

Култура

Излиза „Вътрешен пазар и основни свободи на движение в правото на ЕС” от Христо Христев

Avatar

Публикувано

на

Вътрешен пазар и основни свободи на движение в правото на ЕС корица

Трудът на дългогодишния преподавател е първата по рода си публикация на български, разглеждаща темата

Какво точно представлява режимът на основните свободи на движение във вътрешния пазар на Европейския съюз? Какви възможности осигурява той на българските граждани и особено на малкия и частния бизнес?

„Вътрешен пазар и основни свободи на движение в правото на ЕС” от Христо Христев е първото по рода си изследване на български, което прави задълбочен анализ на същността на вътрешния пазар между държавите членки на ЕС като основно измерение на европейската интеграция, както и на общите и специфичните правила, на които почиват свободното движение на стоки, свободното движение на хора, свободата на установяване, свободното предоставяне на услуги и свободното движение на капитали.

Особен акцент в изданието е поставен на:

– идейните основи на вътрешния пазар;

Advertisement

– значението на вътрешния пазар и основните свободи на движение за формиране на правната система на ЕС;

– взаимната свързаност и общите елементи, на които се подчиняват основните свободи на движение;

– специфичните правила, приложими за всяка свобода на движение;

– хармонизацията на законодателствата;

– принципа на взаимно признаване във вътрешния пазар;

Advertisement

– практиката за достъп до пазара при упражняване на различните свободи на движение;

– допустимите изключения и ограничения при прилагане на основните свободи на движение.

Д-р Христев разглежда подробно практиката на Съда на Европейския съюз относно упражняването на различните свободи на движение в хода на изграждането и развитието на вътрешния пазар, като се опира на над 1200 решения на Съда от началото на процеса на европейска интеграция до наши дни, както и значителен кръг източници на доктрината на френски, английски и италиански език.

Заповядайте и на представянето на книгата от 18:30 ч. на 20 юни 2018 г. в зала 272 в СУ „Св. Климент Охридски”. В представянето ще вземат участие проф. дюн Атанас Семов, преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски”, Ралица Негенцова, Председател на Висшия адвокатски съвет и Соня Янкулова, съдия във Върховния административен съд.

„Вътрешен пазар и основни свободи на движение в правото на ЕС” е издание, подходящо за практикуващите юристи, адвокати и магистрати възможно най-много конкретни елементи, кои то могат да бъдат полезни в работата по прилагане на правото на ЕС.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement