Connect with us

Култура

Излиза „Гениалната приятелка“ от мистериозната Елена Феранте

Avatar

Публикувано

на

На 28 октомври излиза  психологическият шедьовър „Гениалната приятелка“ от поредицата неаполитански истории на енигматичната Елена Феранте!

 Гениалната приятелка“ (превод: Вера Петрова,  ИК „Колибри“) е завладяващ епос за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години. Това е първата част от тетралогия с ясна и изчистена сюжетна линия – Лила изчезва и заличава всяка следа от съществуването си, синът й търси помощ от приятелката й от детинство, Елена, която решава да напише книга за съвместния им живот. Разказът се води от името на Елена, гениалната приятелка е Лила. Двете черпят сила една от друга, помагат си, но и си нанасят душевни рани, ограбват се взаимно в емоционално и интелектуално отношение. Феранте се занимава най-вече с вътрешното, невидимото насилие над психиката. Атмосферата на бедняшкия Неапол, която пресъздава, е толкова жива, че в паметта на читателя неизбежно изникват кадри от времето на италианския неореализъм. Според Икономист прозата на Елена Феранте е кристална, а разказваческата й дарба – първична и завладяваща.

Неотдавна „Тайм” определи Елена Феранте като една от стоте най-влиятелни личности в света. Спрягат я и като една от най-добрите италиански писателки, майстор на реалистичните психологически романи, т.нар. „трилъри за душата”, някои от които имат успешни киноадаптации. Заради психологическата релефност на женските образи понякога сравняват Елена Феранте с Вирджиния Улф, а прямотата и изчистеният стил я свързват с авторки като Симон дьо Бовоар. Който и да стои зад този псевдоним, е на мнение, че професионалната публичност на един писател ненужно отвлича вниманието от творбите му. Българските читатели вече познават стила на Феранте – през 2009 г. у нас излезе романът й „Дни на самота”.

Continue Reading
Advertisement