Connect with us

Култура

Излиза „Гласът“ на Арналдур Индридасон

Avatar

Публикувано

на

Cover Glasyt

Гласът на нашумелия исландски писател Арналдур Индридасон  вече е разпознаваем и у нас! На 23 юни излиза „Гласът” от прочутата серия със следовател Ерлендур.

Гласът“ (превод: Айгир Сверисон, изд. „Колибри“) е сред най-високо оценените книги от набралата скорост поредица с инспектор Ерлендур и колегите му Сигурдур Оли и Елинборг. Този път в центъра на разследването е трупът на човек в костюм на Дядо Коледа, намерен в малка стаичка в мазето на голям хотел в Рейкявик. За да открият убиеца, полицаите се връщат в миналото на жертвата и скоро установяват, че човекът като дете е бил звезда, хорист, известен с вълшебния си детски глас, както и че грамофонните плочи със записите на песните му струват милиони. Само че никой от разпитаните лица не казва цялата истина. Благодарение на упорството и професионализма на полицаите в крайна сметка всички ще проговорят и убиецът, останал дълго време извън кръга на заподозрените, ще бъде разкрит.

Арналдур Индридасон е сред най-мощните гласове на съвременната исландска проза. Дълги години работи като журналист и критик, преди да се посвети на литературата. Неговите  романи са стряскащо правдоподобни трилъри, фокусирани върху теми като социалното отчаяние, домашното насилие и дискриминацията. За „Гласът“ той получава Шведската награда за криминален роман, Френската „Голяма награда“ и награда „Трофей 813”. Преди „Гласът” „Колибри” издаде „Гробна тишина”, за който Индридасон печели наградата за черен скандинавски роман „Стъклен ключ“, британската награда „Златен кинжал“ и Голямата награда на читателките на френското списание „Ел“.

Continue Reading
Advertisement