Connect with us

Култура

Излиза „Завръщането на думите“, новият роман на Гоце Смилевски

Avatar

Публикувано

на

На 18 април излиза от печат „Завръщането на думите” (ИК „Колибри“), нов роман от един от най-ярките представители на съвременната македонска литература – Гоце Смилевски.

 „В началото на моя живот бяха думите.” Така започва поредната забележителна творба на македонския писател, който вече има хиляди почитатели у нас. „Завръщането на думите“ (ИК „Колибри“, превод: Божидар Манов) е магнетичен портрет на най-образованата за времето си жена в Париж, чиято съдба е трагично оплетена в кълбо от любов,  амбиции и страсти на фона на безпощадните нрави през онази сурова епоха. В автобиографичното си съчинение „История на моите нещастия“ средновековният философ Пиер Абелар описва подробно своята „забранена“ любов с ученичката си Елоиза. След като роднините й го наказват с кастриране, двамата се разделят и отиват в манастири. Свързва ги само кореспонденцията им. Любовната им драма е представена изцяло през неговия поглед, докато гласът на Елоиза заглъхва нечут и се губи във вековете. Този роман за първи път поднася нейната истина за интимния й свят  – още от ранните години на любовта й, през раздялата с Абелар и болката по отнетото й дете.

За него казват, че е наследник на Гюнтер Грас и Жозе Сарамаго, защото е уверен стилист, страстен разказвач и посланик на универсални ценности. Без съмнение Гоце Смилевски е едно от най-силните и надеждни пера в ешелона на съвременната македонска литература. Откроява се с дръзките си интелектуални и артистични търсения, които намират израз в неговия зрял постмодернистки почерк. По думите на Венко Андоновски Смилевски е отличен познавач на стабилните, класически наративни техники и тайни, но не се отказва от идеята да се „заиграва“ с тях. Романи като „Разговор със Спиноза”, „Сестрата на Зигмунд Фройд”, а сега и „Завръщането на думите”, са свидетелство за неговата вдъхновяваща ерудиция и неслучайно се увенчават с изключителна международна популярност. През 2010 г. за „Сестрата на Зигмунд Фройд” Гоце Смилевски става носител на Наградата за литература на Европейския съюз.

 

Continue Reading
Advertisement