Connect with us

Култура

Излиза на български световния бестселър „Бързаците“

Avatar

Публикувано

на

Днес от издателство Литус излиза световният бестселър „Бързаците“ на Майкъл Луис.

Ако „Вълкът от Уолстрийт“ за пръв път хвърли светлина върху света на борсите, „Бързаците” отива още по-далеч; като буквално го взривява. Докато майсторската хитрина на Дж. Белфорд буди възхищение, то в „Бързаците“ на небезизвестния Майкъл Луис (ИК „Litus“) става дума за хората, които с готовност биха го вкарали зад решетките. След скандалната „Никой не ме чу“ на Хари Маркополос (ИК „Изток-Запад“) e време за голата истина за фондовата борса, не по-малко скандална впрочем.

„Бързаците“ е световен бестселър, в който Майкъл Луис разглежда мъчителната за проумяване сложна материя на финансовите пазари със закачлив и често възчерен хумор. В книгата се проследява стъписването на група брокери и финансови анализатори от Уолстрийт, когато внезапно осъзнават, че стоковият пазар е нагласен в полза на определени сили от борсата. Те решават да разнищят конспирацията и да разследват, а впоследствие реформират и преструктурират пазара. Рискът им е голям –някои от тях поставят на карта не просто седемцифрените си заплати. Осъществява се бунт на най-малко неморалните срещу присвояващите милиарди от спестяванията на хората по целия свят.

Любопитно и дори изумително е, че в деня след излизането на книгата ФБР започва щателно разследване на високочестотната търговия. Изказването на Луис „Пазарът е нагласен“ дава начало на безброй дебати в сферата на финансовата сигурност чак до ден днешен. Месец по-късно – на първи май 2014 г. Уолстрийт е глобен 4,5 милиона долара във връзка с обвинения, произлезли от предизвикани от книгата разследвания. За сумите, които са били пренасочвани ежегодно в мрежата се спекулира, но със сигурност те са (може би в пъти) повече от постановената глоба. В момента се разработва и екранизация по книгата. Това е вторият случай, в който авторът си партнира с продуцента Скот Рудин. Негови проекти са римейкът на шведската трилогия „Милениум“, „Социалната мрежа“ и още много заглавия на малкия и големия екран.

Майкъл Луис е американски журналист, редактор на „Ванити Феър“ и автор на редица публицистични творби, до една безспорни хитове. Той е известен на българските читатели с книгите Бумеранг. Пътешествия из новия Трети свят: Европа (ИК „Изток-Запад“), Играчите на Уолстрийт: покерът на лъжците,NEXT: Бъдещето се случва днес“ и „Големият залог: Машината на Страшния съд отвътре“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement