Connect with us

Култура

Излиза „На ръба на света” от Томас Пинчън

Avatar

Публикувано

на

На 1 декември излиза „На ръба на света“, последният засега роман на Томас Пинчън, една от най-величавите фигури на американската постмодерна проза!

На ръба на света“ (превод: Владимир Полеганов, изд. „Колибри“) е история за края на иронията и началото на постистината. Роман химера от може би най-непредвидимия и специфичен глас в постмодерната литература. Годината е 2001, градът – Ню Йорк,  а покоят след спукването на дотком балона е затишие пред буря. Животът на Максин Тарноу – експерт проверител на измами с отнет лиценз и собственичка на малка фирма на име „Проследи и залови” – следва обичайния цикъл: деца, съпруг (който не е съвсем бивш), приятелки, работа. От време на време лодката на рутината бива разклатена от някой по-особен клиент, изскочил от сенчестата половина на морала. Но това не смущава Максин – тя си има пистолет и знае как да го използва. До момента, в който стар познайник, независим режисьор на име Редж, не я въвлича в лабиринта, изграден от необяснимите и стряскащи посоки, в които текат паричните потоци на един от най-големите дотком милиардери, Гейбриъл Айс.

 Роден през 1937 г., Томас Пинчън е най-интригуващият американски писател постмодернист – енциклопедичен ум, чиито творби са предизвикателство за любознателния читател. Първата му книга, романът „V.“, излиза през 1963 г. и оттогава Пинчън държи в плен вниманието и въображението на писатели, критици и журналисти както със сложните си, изтъкани от препратки към науката и изкуството, романи, така и с мистериозната си личност. Почти нищо не е известно за човека, написал монументалния роман „Гравитационна дъга” – знае се, че живее в Ню Йорк, говори се, че като студент е посещавал лекциите на Набоков в „Корнел”, а из интернет се върти една снимка на странен, млад мъж, която може да е негова, а може и да не е. Името му неизменно присъства в залозите за Нобеловата награда за литература.

Continue Reading
Advertisement