Connect with us

Култура

Излиза различната биография на легендарния Ал Капоне

Avatar

Публикувано

на

Al Kapone korica

Ал Капоне е безспорно най-известният престъпник в криминалната история на Щатите. Неговият живот вълнува и до днес, въпреки че са минали десетилетия от смъртта му. Холивуд е създал поне дузина филма за Белязания (последния с Том Харди в главната роля излезе тази година). Мнозина повтарят легендарната му фраза: „Нищо лично, това е само бизнес”, без да знаят, че е негова. Капоне въвежда рекета и прането на пари, а корупционните му схеми работят и днес по цял свят.

Как се стига от обикновено италианско момче, син на бедни имигранти, до гангстер, който на 26 години вече стои на върха на мафията? Не е нужно само жестокост, безкомпромисност, граничеща с психопатия, а и нещо друго. Това друго търси известната биографка Диърдри Беър в сензационната си книга „Ал Капоне. Истинската биография на легендарния престъпен бос”, която от днес е по книжарниците с емблемата на издателство „Кръг”.

Възможно ли е убиец, на чиято съвест лежат най-малко 200 разстрела, рекетьор и собственик на бардаци, да бъде филантроп и грижовен баща и съпруг? „Аз съм бизнесмен като другите. Всичко, което правя, е да задоволя търсенето”, казва Капоне. Има ли нормалност в един образ, който сме свикнали да разглеждаме като обсолютен психопат? Беър търси отговори на тези въпроси, предлагайки нов поглед върху личния живот на боса, извън рамките на известните митове. Тя прави дълги проучвания, за да разсее наложеното мнение, че мафиотът е кръвожаден психопат. Авторката представя сложния характер на човек, който е безпощаден лидер на престъпна империя, основана върху страх, но в същото време е благороден и чувствителен в семейните си дела.

Беър се среща с много хора, които носят фамилията Капоне, като сред тях има и преки наследници на боса. Мнозина са сменили името си, за да не бъдат уличени като негови родственици и са изключително предпазливи към всякакъв външен интерес. Покрай работата си върху биографията, писателката запознава роднини, които дори не са предполагали за съществуването си. Така книгата, освен особения поглед към самия Ал Капоне, заживява свой отделен живот и става причина за много щастливи срещи в неговия голям род.

Continue Reading
Advertisement