Connect with us

Култура

Излиза сборникът „Вдъхновение“ на Исак Бабел

Avatar

Публикувано

на

На 19 октомври излиза сборникът с разкази „Вдъхновение“ (ИК „Колибри“), дело на един от най-самобитните, дръзки и неподражаеми творци на 20-и век – Исак Бабел.

Между кориците на „Вдъхновение“ (съставителство и превод: София Бранц, 328 стр., цена: 16 лв.) ще намерите рядко издавани разкази на Бабел, повечето от които се публикуват за първи път на български език. Освен „допълнения” към „Конармия”, „Одески разкази” и „Историята на моя гълъбарник” книгата съдържа и творби (предимно автобиографични), които разширяват представата за автора и богатството на неговия талант. Бабел е присъствал на смъртни наказания и разстрели, събрал е много материал за жестокостта на революцията. Затова сълзите и кръв­та са вечната му тема, а произведенията му са стегнати, потресаващо реалистични и парливи.

„Читателят живее в душата ми, но тъй като живее от доста време, съм си го измайсторил по моя образ и подобие. Може би този читател се е слял с мен”, споделя писателят в един разговор, поместен на страниците на сборника. Роден през 1894 г., Исак Ба̀бел е руски и съветски новелист, драматург и сценарист, един от световните майстори на късия разказ. Пресъздава живота на еврейската общност в родния си град Одеса в началото на 20 век. Известен е с белетристичните си сборници, които предизвикват остра полемика и стават обект на сурова критика в съветския печат. До посмъртното му реабилитиране през 1954 г. името му е заличено от литературата.

Continue Reading
Advertisement