Connect with us

Култура

Излиза семейната сага „Във времена на гаснещата светлина“

Avatar

Публикувано

на

Днес (27 април) излиза семейната сага „Във времена на гаснещата светлина“ – един мъдър и достоверен разказ за съвремието ни, изплетен с емпатия и надежда, но и напоен с безпощадно чувство за хумор.

„Във времена на гаснещата светлина“ (превод: Жанина Драгостинова, 400 стр., цена: 20 лв.) е роман за илюзиите и за краха на една война. Бабата и дядото са убедени привърженици на комунизма, когато от емиграция в Мексико се връщат в Германия, за да изграждат новата социалистическа държава. Синът им пък се връща от СССР: женен за рускиня, освободен от сталиниски лагер, но все пак с вярата, че животът може да започне отначало. Десетилетие след знаменателната 1989-а година от фамилията са останали само отломки, които никога повече няма да образуват едно цяло.

Ойген Руге е роден през 1954 г. в Сосва, Свредловска област в СССР. Следва математика в Източен Берлин, след което става научен сътрудник в Централния институт по физика на земята в ГДР. През 1988 емигрира в Западна Германия. Автор е на множество театрални пиеси и сценарии за документални филми, превежда пиесите на Чехов на немски. „Във времена на гаснещата светлина“ е дебютният му роман, отличен с Германската награда за литература за 2011 г., литературната награда „Аспекте“ и приза „Алфред Дьоблин“.

Continue Reading
Advertisement