Connect with us

Култура

Излиза CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение

Avatar

Публикувано

на

Cover Chanel

На 1 февруари излиза от печат „CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение“, великолепна биографична книга за жената, извършила революция в модата на 20-и век!

CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение (превод: Красимир Петров, 384 стр., цена: 19 лв.) проследява необикновената съдба на Габриел („Коко”) Шанел, всепризнат пионер в областта на модата, една от най-влиятелните личности на 20-и век. От сиропиталището в Обазин, през двореца на херцог Уестминстър, до ателието на улица „Камбон“ и световната слава, житейският път на легендарната дизайнерка на свой ред е повлиян от присъствието и сътрудничеството на галерия авторитетни, повече или по-малко близки на сърцето й личности като Игор Стравински, великата княгиня Мария Павловна, Сергей Дягилев и Лукино Висконти. Отношенията й с тях – ту делови, ту интимни, но винаги ексцентрични, бележат етапите на нейния възход и очертават характера й. Стилът на Шанел е чиста еманация на френския дух, ръководен от умереността, от онова „нито прекалено много, нито прекалено малко”, което се проявява и във френските градини, във френската архитектура, в изкуството да се живее.

Мари-Доминик Льолиевр е журналистка и авторка на няколко романа, но заслуга за нейната известност имат преди всичко биографиите на Серж Генсбур, Франсоаз Саган, Брижит Бардо и Габриел Шанел. В тях строгата достоверност, основана на преки свидетелства, кореспонденция и архивни документи, е въплътена в емоционален разказ, а известните епизоди и събития са представени в нова, неочаквана за читателя светлина.

 Очаквайте премиерата на книгата на 2 февруари от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”! Присъединете се към най-елегантното модно-литературно събитие този сезон.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement