Connect with us

Култура

Изложба “НеБългарите” разкрива лицето на чужденците, избрали България за свой дом

Avatar

Публикувано

на

4. Pieru Epifania

От 20 до 25 октомври VIVACOM Art Hall е домакин на фотографската изложбата „НеБългарите“. Авторът на снимките – Антони Георгиев, фотограф, журналист и пътешественик, главен редактор на списание Vagabond, представя колоритни портрети на чужденци, живеещи в България. Oсвен снимки, изложбата включва и текстове, разкриващи личните истории на участниците, базирани на интервюта, направени от Димана Трънкова.

Проектът идентифицира широк кръг хора – от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великобритания – пребиваващи от луксозни затворени комплекси до имигрантски общежития – и им задава въпроси за идентичността и нейните метаморфози.

„Според изследванията в България има над 40 000 чужденци, но зад статистиката стоят реални хора, които са сред нас. С този проект извадихме от анонимност представители на 28 държави, като ги поставихме в лесно разпознаваеми, типично „български“ ситуации – под формата на предмети или локации“, обяснява Антони Георгиев. „Задавайки им въпроси, за да прехвърлим мост през стереотипите за чужденците, се оказа, че питаме и себе си: какво точно ни прави българи?“

Изложбата „НеБългарите“ беше открита с предпремиерна дискусия между автора, Михаил Заимов, Георги Милков, Георги Тошев, проф. Маргарита Карамихова и студенти от НБУ и СУ „Свети Климент Охридски“ за границите, присъствието на чужденците в нашето общество, толерантността и приемането на различните. Според всички участници в обсъждането на актуалните въпроси най-естественият и пряк път да се научим да харесваме различията е чрез споделянето на човешки истории, каквато е и целта на изложбата „НеБългарите“. Авторът на фотографиите – Антони Георгиев – обобщи, че бъдещето е в образованието, което да ни научи на толерантност, търпение, любопитство и споделяне. Само така следващите поколения българи ще се чувстват истински жители на света, приети навън и приемащи различните вътре в България.

Изложбата „НеБългарите“ може да бъде посетена до 25 октомври 2015 г. във VIVACOM Art Hall.

Advertisement

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]1.Diskusia[/media-credit]

В дискусията участие взеха (от ляво на дясно):

Георги Тошев – журналист, телевизионен водещ и продуцент; проф. Маргарита Карамихова – специалист по граници, гранични зони и миграционни процеси; Георги Милков, журналист и специалист по Близкия изток и Северна Африка; Михаил Заимов – фотограф, писател и пътешественик; Антони Георгиев –автор на изложбата – фотограф, журналист и пътешественик, главен редактор на списание Vagabond

 

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]2. Otkrivane[/media-credit]

Официално откриване на изложбата „НеБългарите“

 

Advertisement

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]3. Zoui Holiday[/media-credit]

Зоуи Холидай, Великобритания

 

 

Continue Reading
Advertisement