Connect with us

Lifestyle

ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

Avatar

Публикувано

на

StudyHub4

На 01 октомври 2019 г. в Студентски град в София ще отвори врати StudyHub – първото по рода си споделено пространство за учене в България. Екип студенти от няколко университета установяват проблем с липсата на мотивация за учене сред студентите, живеещи в общежития, поради отсъствието на подходящи места за самоподготовка. Предприемчивите младежи се обединяват и със съвместни усилия решават да създадат модерно пространство по западен модел, което да реши този проблем и така да промени Студентски град към по-добро. ИКЕА застават зад амбициозната идея на младите студенти и я подкрепят като изцяло обзавеждат пространството. В проекта се включват интериорните дизайнери на шведската компания, които преобразяват помещението и го превръщат в уютно място, където студентите да откриват повече вдъхновение и мотивация.  Посетителите на StudyHub ще могат да се насладят на цветната и забавна колекция FÖRNYAD от ИКЕА, колаборация с аниматора Крейг Редман и Сара Алделм.

StudyHub e споделено пространство за учене, изградено на базата на философията за споделени работни места. Новата локация ще предлага кътове за самоподготовка и общи зони, в които студенти от различни университети и специалности ще могат да се свързват или да присъстват на културни и образователни събития.

StudyHub3

StudyHub ще има денонощен достъп без почивен ден. Помещението разполага с адаптирана среда за хора в неравностойно положение и e с постоянно дистанционно видеонаблюдение за сигурност. Желаещите да го посетят могат да се възползват от семeстриални и месечни карти за достъп, а първите 50 ентусиаста ще получат подаръци от лимитираната колекция на ИКЕА – FÖRNYAD.

StudyHub2

Създателите на StudyHub сформират сдружение „Студенти в действие“, чрез което ръководят проекта. Младите ентусиасти сами се сблъскват с проблема за липса на подходящо за учене място, след като една вечер им се налага да учат в бензиностанция поради липса на друго пространство. „Стаите в общежитията са една по 20 кв.м., а когато има и още двама съквартиранти концентрацията става невъзможна. В бензиностанцията имаше повече студенти, отколкото персонал. Това ни удари като шамар, и разбрахме, че промяната е нужна“ – споделя Мартина Георгиева, основател на сдружението.

Advertisement

„Ентусиазмът на студентите да се организират сами, за да решат наболял проблем е заразителен. Желанието ни е да подкрепим будните и инициативни млади хора по пътя им към по-добър живот“, казва Йоана Цонева, Маркетинг мениджър в ИКЕА България.

StudyHub1

Continue Reading
Advertisement