Connect with us

Lifestyle

ИКЕА представи лимитирана колекция IKEA ART EVENT 2016

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

ИКЕА представи у нас второто издание на лимитираната колекция IKEA ART EVENT с изложба във ФотоСинтезис Арт Център в София. Изложбата, която може да бъде видяна от българската публика до 17 април, включва творби на 11 съвременни фотографи от цял свят. От силно абстрактна до фигуративна, колекцията отразява богатото и вдъхновяващо разнообразие в съвременната арт фотография oт различни точки на света.

„След успеха на IKEA ART EVENT миналата година, когато темата беше стрийт арт, ИКЕА реши да направи ново издание. Концепцията на проекта сега е да представи  достъпно изкуство, което да придаде индивидуалност на всеки дом. Фотографите са очаровани от възможността да участват в такъв “демократичен“ проект, при който много хора ще могат да украсят домовете си. Те прегръщат идеята, че изкуството трябва да излезе от галериите и музеите и ентусиазирано приемат задачата, като всеки я интерпретира по свой собствен начин”, сподели Мая Велянова, Мениджър Комуникации и Интериорен дизайн в ИКЕА.

„Радва ни, че с тази акция ИКЕА изразява своята подкрепа към сериозната работа на фотографите-артисти в глобален план, а изборът на нашата галерия за място на събитието, като признание на нашата работа  в подкрепа на фотографията в България”, заяви Надежда Павлова – куратор, галерия за фотография SYNTHESIS

Вече установени или тепърва изгряващи, 11-те артисти, участващи в проекта,  представят интересен микс от съвременно изкуство. Сред тях се отличават имената на Ранкин, който е сред основателите на култовото списание Dazed & Confused през 90-те, фотографът на New York Magazine Боби Дохърти, модният фотограф Матийо Сезар и британката Манди Баркър, която със своите изображения разказва историята на моретата, давещи се в пластмасови отпадъци. В колекцията участват още Наталия Еденмонт от Украйна, канадският фотограф Джил Грийнбърг, Аника Вон Хаусуолф, чиито творби граничат между документалното и фантастичното, американците Таня Лонг и Чад Мур, Бара Прасилова от Чехия и френския илюстратор Паскал Жиндре, известен с псевдонима ®obin.

С второто издание на ежегодната си арт колекция ИКЕА провокира фенове на изкуството и на бранда да открият кадърa, който отговаря в най-пълна степен на тяхната същност и техния дом. С колаборациите си със световно известните фотографи, шведската марка създава вдъхновяваща серия, която цели да провокира мисли и дори да стряска – говорещо изкуство, носещо наслада за окото.

Advertisement

Постерите IKEA ART EVENT 2016 могат за бъдат закупени в магазин ИКЕА и на www.IKEA.bg. Колекцията е налична за ограничен период от време до изчерпване на количествата.

За повече информация следете #IKEAARTEVENT2016

Continue Reading
Advertisement