Connect with us

Култура

ИК „Изток-Запад“ представя „Брегът на москитите“

Avatar

Публикувано

на

bregut na moskitite cover

„Брегът на москитите“  (ИК „Изток-Запад“) от Пол Теру пленява читателите с яркия и противоречив образ на главния герой Али Фокс. Фокс живее със семейството си в САЩ. Той е учен изобретател, със собствени разбирания за света. Убеден е, че духът, изградил Америка, е напълно изчезнал, а страната е затънала в конформизъм и материализъм. Това е причината ученият да напусне Америка заедно със съпругата си и четирите им деца. Семейството се отправя към джунглите на Централна Америка, където Фокс се надява да открие по-добра цивилизация от тази, която е напуснал. Ексцентричният учен построява леден генератор в сърцето на джунглата. Фокс иска да привлече местните жители и да построи своя рай, далеч от американската цивилизация. Той обаче ще се сблъска с тежкия климат, интригите на свещеника и недоверието на местните. Отказът на Фокс да приеме обстоятелствата и утопичните му идеи водят до неговия трагичен край. Теру разказва тази разтърсваща история за мечтите, които стават мания, и вярата, която води до фанатизъм, през очите на четиринайсетгодишния син на главния герой. Пол Теру постига съвършенство в изграждането на характера на своя герой. Фокс предизвиква възхищение със смелостта да отстоява принципите и убежденията си дори когато всичко изглежда безнадеждно. Същевременно заслепението и крайностите, до които достига в преследването на идеите си, рискувайки щастието на най-близките си хора, прави образа му противоречив. „Брегът на москитите“ поставя редица въпроси пред читателите: възможно ли е човек да построи своя рай; трябва ли преследването на твоите мечти да застраши сигурността на най-близките ти; къде е границата между вярата в една идея и фанатизмът в преследването й.

През 1986 г. романът се сдобива и със своя филмова версия, позната на българските зрители под името „Брегът на комарите“. Във филма участват Харисън Форд, Хелън Мирън и Ривър Финикс. Именно в този филм Форд прави една от най-силните си роли, успявайки майсторски да пресъздаде сложния и противоречив образ на Али Фокс. За ролята си актьорът получава номинация за престижните награди „Златен глобус“.

Пол Теру е американски писател, роден 1941 г. Работил е за Корпуса на мира, живял е в Италия и Африка. През 60-те години живее в Сингапур, където работи като журналист. В Сингапур Теру прави своите първи литературни опити, като започва да пише разкази и романи. В началото на седемдесетте години заедно със съпругата и децата си се установява във Великобритания, където остава седемнайсет години. В момента Теру живее в САЩ, но продължава пътуванията си из различни краища на света. Носител е на редица литературни награди. Освен романи и разкази, Теру е автор и на пътеписи.

Continue Reading
Advertisement