Connect with us

Интервю

Иниго Агери от Миелочин: Имаме голямо желание отново да „полетим“

Avatar

Публикувано

на

Миелочин

Фотография © Скендерман

Баската етнофолк група „Миелочин“ ще гостува в съкратен състав в България този месец. В края на септември тази година ще участва в концертната програма на осмия международен арт форум „БезГраници“, който ще се проведе от 22 до 24 септември в „Двореца“ – Балчик. Интервю с „Миелочин“. Автор и превод: Румяна Тенева.

Моля представете се!

Здравейте, аз съм Иниго Агери, музикант, певец, акордеонист от баско-наварската фолк група „Миелочин“. Съвсем скоро ще тръгна за Варна, България (има в предвид Балчик, защото самолета му каца във Варна и от там пътува за Балчик), за форума “Без Граници“ за да представя там моята музика и проекта ми с групата „Миелочин“.

Някакъв нов проект…?

Advertisement

Да, нашият нов проект е последния ни записан албум през тази година. Ще го представим през октомври есента. Нарича се „В памет на Алан Ломакс“. Едно CD, което се опитва да събере работата ни през последните четири години и е посветено на фигурата на американския етномузиколог Алaн Ломaкс и неговата значимост със записите, които е направил в Навара през 1958 г. Подготвихме един спектакъл, който носи същото име и ще го представим през есента.

Каква част от себе си си оставил в твоите песни?

Голяма част, защото мисля, че заедно с Исмаел Ягуе сме нещо като алма матер на групата, двамата я основахме и сме видимите лица. Всяка от песните съдържа моето усещане за значимото, моя начин за разбиране на музиката, моята страст по народната музика, търсенето на корените ми и желанието да откривам и претворявам забравени народни песни, които не са слушани отдавна. Всичко това, в опит за пресъздаване на нова картина, като всяка една етно музика, която се прави в което и да е място на земята сега през XXI век.

В какъв момент се намира „Миелочин“?

Намира се в един хубав момент. Минахме през доста сложни и трудни години във връзка с разни лични и професионални въпроси, икономическата криза, културната криза… Може да се каже, че нашата група мина през един тежък период. Бяхме квинтет, трио, сега се връщаме към първоначалната оригинална форма на групата. За това казвам, че имаме голямо желание отново да „полетим“.

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=hXkimxPaGmk

Харесва ли ти да пътуваш?

Да, разбира се, че ми харесва да пътувам. Да опозная нови различни култури, да отида на места, които са трудни за откриване, като се опитвам да избягвам туристическите популярни дестинации. Предпочитам да пътувам с моя микробус заедно със семейството ми до красиви места, които са забравени и непопулярни.

Кои малки неща са важни за теб и за твоята работа?

За мен и моята работа малките важни неща са да открия тези забравени песни и танци, които вече много малко и рядко се свирят, пеят и играят. Да ги възстановя, да ги направя атрактивни, да ги върна на хората и те да знаят каква е била тяхната култура, тяхната музика,защото все по-малко се слуша, все повече се загубва и когато се отнася до традиционния народен фолколор, винаги има един пламък и той трябва да се поддържа.

Advertisement

Ако можеш да си пожелаеш нещо?

Мисля, че искам както болшинството от хората на тази планета, да се приключи с несправедливостите, с глада, със сексуалното насилие и доминирането на половете. Също така, всички да имат възможност да учат, всеки да има достъп до културата, да се приключи с фашизма…да търсим един свят все по-хармоничен и уравновесен и по-справедлив. Мисля, че това е бъдещето на нашата планета.

Какви очаквания имаш за форума „БезГраници“ тази година?

Големи, защото съм чул да се говорят хубави неща за него. Знам, че от много години се проврежда и на всеки две години е в голям формат, където се събират музиканти от различни култури, от много страни и региони от цял свят за да покажат своето творчество, работа и проекти. Отивам там с голямо желание да покажа баско-наварската музикална култура, която звучи добре както и на испански, така и на баски. Много силни ритми с атрактивни мелодии и очаквам да изненада приятно присъстващите на форума организатори, менажери и културни агенти. Надявам се, че ще имаме добра възможност да можем да свирим на много други места след това. (Следва текст на баски език и превод на български)
Eta bukatzeko jakinarazi izango duzuela eskura udazkenetik aurrera gure laugarren CDa : Alan Lomax in memoriam. Hori da gure laugarren lana. Lan honen ardatsa nagusia izan dira Alan Lomaxek grabatu zituen kantak. Berak bisitatu gintuen 1952an. Zeharkatu zuen ia-ia Esapainia osoa eta Nafarrora iritsi zen urte horretako gabonetan. Hainbat tokitan eta herritan aritu zen eta zenbait kantu grabatu zituen. Horri esker, hartu ditugu hiru kantak eta bere mamia ere. Horregatik izendatu diogu gure CD berriari „Alan Lomax in memoriam“.
CD horrekin batera ikuskizun berri bat daukagu hurrengo udazkenean zenbait tokitan, zenbait agertokitan aurkeztuko dugula: Atarabian, Tafallan, faltzesen, Barañainen… Eta gustuko izango dugu zuekin agertoki horietan egotea. Itxarongo dizuegu.
Накрая искам да Ви информирам, че през есента ще имате на разположение нашия четвърти албум „В памет на Алан Ломакс“. Централната ос на това CD са песните, които той е записал, посещавайки ни през 1952 г. Практически е кръстосал цяла Испания и за Коледа през онази година e дошъл в Навара. Бил е на много места и записал много песни. Благодарение на това избрахме няколко, по-конкретно три, там където най-вече усетихме духа му в тях, за това озаглавихме нашия нов диск така: „В памет на Алан Ломакс“.
Едновременно с това СД имаме нова шоу програма, която ще представим на няколко места (В Навара): Бияба, Тафая, Фалсес, Бараняйн. Ще бъдем очаровани да сме с вас на тези сцени. Очакваме Ви!

https://www.youtube.com/watch?v=Y0M75DhNMes

Advertisement

Интервюто е реализирано със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка с осмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа Скендерман.

„БезГраници“ се провежда отново с изключително свежа и интересна арт програма. Концертите включват освен баските от „Миелочин“ и звездите на бретонската келтска музика „Плантек“ (Франция), африканската звезда Мамаду Диабате, сибирските „шамани“ водени от музикалния гуру Роман Столяр – „Сандал“ и „Етно импро“ (Русия), звездата от Холивуд: суфи композитора и музикант, автор на музиката на „Младият Индиана Джоунс“ американеца с турски етнически корен – Латиф Болат (САЩ) и „викингите“ от „Химерланд“ (Дания). Освен музикалната програма, форумът ще включва и най-важното събитие което е сърцевината – конференцията на музикалните организатори, експерти по културна политика и менажери от цял свят. Традиционно ще се проведе и пленер за художници и фотографи. На „БезГраници“ се гостуват 80 участника от 24 държави. Очаквайте в скоро време още новини и интервюта със забележителни артисти.

Continue Reading
Advertisement