Connect with us

Общество

Йоана Буковска-Давидова изправи публиката на крака с иновативния си моноспектакъл

Avatar

Публикувано

на

Променяне 1

Фотограф: Здравко Йончев

Актрисата въвлече зрителите в препълнените предпремиерни зали в едно споделено “Променяне”  

Въздействащ спектакъл – споделяне с истинско и откровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалистa, които седят зад прозвището „Актриса” направи Йоана Буковска-Давидова на сцената на Нов театър – НДК. “Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Моноспектакълът започва с анонса: “Моля включете мобилните си телефони, представлението започва!“. В “Променяне” вечният враг на актьора в залата се превръща в партньор и съучастник.

Чрез специално разработено приложение със смартфоните си зрителите добавят допълнителни реалности към определени сцени от спектакъла. Същевременно на сцената съжителстват живото, искрено до болка и омагьосващо присъствие на актрисата, заедно с ярки 3D Mapping прожекции, анимации, картини и кино сцени от филмовата кариера на Лив Улман. И тази среща взривява сетивата, въображението и съпреживяването на всеки отделен зрител в пътешествието, наречено „Променяне“.

Advertisement

Първият моноспектакъл на Йоана Буковска – Давидова е и първото представление в България (и едно от първите в Европа), което намира пресечната точка на най-новите технологии, киното, интерактивно сценично решение и традиционното въздействие на театралната изразност. В същото време то остава вярно и на творческата природа на двете актриси в проекта “Променяне“ – Лив Улман и Йоана Буковска-Давидова – и двете еднакво изкушени в творческите си търсения и на сцената, и пред камерата.

Променяне 4

Фотограф: Здравко Йончев

Следващите предпремиерни представления на моноспектакъла “Променяне” ще се състоят на 13 и 14 февруари 2019г., както и на 4 и 5 март 2019г. от 19,30 ч., в “Нов театър” в НДК, София.

Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11 и 12.03.2019г. на камерната сцена в ДТ“Н. О. Масалитинов“. Проектът „Променяне“ е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Зад сценичния проект “Променяне” стои изключителен екип, с който Йоана има удоволствието да работи за първи път и да реализира този иновативен спектакъл. В основата е режисьорката Гергана Димитрова и нейната „Организация за съвременно изкуство и култура – 36 маймуни”, с която тя повече от 10 години създава независим театър в България и печели не едно отличие и нас и в чужбина. Асистент-режисьор e Теодора Георгиева. Важна роля в “Променяне” имат и двамата сценографи, специализирали в създаването на визуалните среди – Момчил Алексиев и Никола Налбантов. Александър Гълъбов и Мартин Луканов от ARV1, са специалистите изработили специалното приложение “Променяне” за представлението, което зрителите при желание могат да си изтеглят на личните смартфони, за да преживеят допълнителната реалност, добавена към действието на сцената.  За музикалната среда се грижат двама млади композитори – Йоана Робова и Петър Пармаков. Художник e Пенко Гелев, анимация – Сотир Гелев, оператор – Мартин Балкански. Във видеата участват актьорите: Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореограф е Марта Трифонова – Варлаамова. Грим – Татяна Слепцова – Тита. Координатор на проекта e Ади Кънева.

Advertisement

Идеята и драматизация са на самата Йоана Буковска-Давидова.

Билетите за предпремиерите на 13 и 14 февруари са в продажба в касите на Билетен център НДК, Нов театър НДК,  в мрежата на Ticketportal и в epaygo.bg: http://theatre.art.bg/променяне-(премиера)_5020_160_20

http://www.ticketportal.bg/podujatie_search.asp?ID=44537

13 февруари  – https://epaygo.bg/5956092158

14 февруари – https://epaygo.bg/2976794954

Advertisement

Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България – Н. Пр. Луиз Бергхолм.  

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на Културата

Променяне 3

Фотограф: Здравко Йончев

Спонсори:

Advertisement

Трелеборг//Trelleborg

Астразенека//AstraZeneca

Шведското консулство в България

Къщи за гости Кедър – гр. Долна Баня

Advertisement
Continue Reading
Advertisement