Connect with us

Общество

Йоана Буковска-Давидова с първи моноспектакъл

Avatar

Публикувано

на

Yoana Bukovska by Georgi Kazakov 1

Фотограф: Георги Казаков

“Променяне” е един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност, който ще бъде представен в рамките на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата

Йоана Буковска – Давидова подготвя първия в кариерата си моноспектакъл. “Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Любопитното е, че спектакълът „Променяне“, излиза точно 18 години – едно творческо пълнолетие – след премиерата на емблематичната постановка на театър 199 – “Есенна соната” по Ингмар Бергман, с реж. Младен Киселов, в която Йоана Буковска дебютира като професионална актриса в изключителната роля на Хелена, с номинация „Аскеер 2001“ за поддържаща роля.

Темата на драматизацията в „Променяне“– дело на самата Йоана – е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско “Аз” се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Advertisement

Освен чрез емоционалната си човешка страна, “Променяне” ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство.

Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът – враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала – ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

Този спектакъл ще бъде емоционална бомбардировка за всички сетива. Едно безусловно, безапелационно, спонтанно, съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището “Актриса”. В “Променяне“ ставаш истинска до болка, изразителна по момичешки и озарено – вдъхновяваща по детски” – споделя за спектакъла самата Йоана.

Проектът „Променяне“ е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България – Н. Пр. Луиз Бергхолм.

Предпремиерните представления на моноспектакъла “Променяне” ще се състоят от 19,30 ч., на 9 и 10 януари, както и 13 и 14 февруари 2019г., в “Нов театър” в НДК, София.

Advertisement

Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11.03.2019 г., на камерната сцена в ДТ“Н. О. Масалитинов“.

Билетите за предпремиерата вече са в продажба в касите на Билетен център НДК, Нов театър НДК и в мрежата на Ticketportal:

http://theatre.art.bg/променяне-(премиера)_5020_160_20

Promeniane

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП :

Идея, драматизация и изпълнение: Йоана Буковска-Давидова

Advertisement

Режисура: Гергана Димитрова

Асистент-режисьор: Теодора Георгиева

Добавена реалност: AVR1

Сценография и видео: Момчил Алексиев, Никола Налбантов

Музика: Йоана Робова и Петър Пармаков

Advertisement

Художник: Пенко Гелев

Анимация: Сотир Гелев

Видео:

Оператор: Мартин Балкански

С участието на актьорите: Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев

Advertisement

Хореограф: Марта Трифонова – Варлаамова

Грим: Татяна Слепцова – Тита

Координатор на проекта: Ади Кънева

Продуциран от „Организация за съвременно изкуство и култура – 36 маймуни”

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Advertisement

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на Културата.

Спонсори:

Трелеборг//Trelleborg

Астразенека//AstraZeneca

Шведското консулство в България

Advertisement