Connect with us

Музика

Какви са новините около тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал у нас – A to JazZ?

Avatar

Публикувано

на

A to Jazz photo scaled

През 2019 година A to JazZ Festival отбеляза ненадминат успех със своите над 35 000 посетители. Безпрецедентно беше и партньорството с телевизия Mezzo, която за първи път отрази родно музикално събитие. С това музикалното събитие достигна до над 54 милиона зрители по света. Публикаваме официалната новина без редакция:

Здравейте, казвам се Петър Димитров и създадох A to JazZ Festival през далечната 2011 година. Той винаги е имал за цел да обединява хората в любовта им към музиката и да празнува с тях всяко лято в началото на юли. Започнахме трудно, но благодарение на Столична община и Фондация “Америка за България” успяхме да положим стабилни основи и заедно да се преборим София да има своя фестивал. Усилията си струваха, заради артистите и заради Вас, хората с отношение към музиката. През последните няколко години фестивалът започна да расте с големи темпове, а заедно с това порасна и нашата отговорност към всички, които ни се доверяват ежегодно – артисти, посетители и партньори.

Всяка година мислите ми и тези на моя екип са насочени към това да доставим още по-добра продукция, да направим атмосферата още по-приятна и да поглеждаме от време на време към небето, за да се молим времето да е с нас. Но тази година предизвикателствата ни бяха по-различни. Преживяхме уникална първа половина на 2020 година, за която моето поколение вероятно ще разказва и на внуците си. В най-важните месеци от подготовката на A to JazZ не бяхме в състояние да работим на познатите обороти, бизнесът на редица наши партньори беше спрян и продължава да е застрашен, а част от артистите, с които преговаряхме в последните 8 месеца, така и няма да стигнат до нашия прекрасен фестивален парк. Всичко това обаче, биха били преодолими пречки, ако имаше техническата възможност да гарантираме спазването на мерките за посещаемост, на мерките за дистанция между хората и защитата на тяхното здраве, защото това е наша отговорност. За съжаление не можахме да намерим работещо решение за пълноценното провеждане на фестивала. С голяма болка на сърцето трябва да обявя, че тазгодишното издание на  A to JazZ Festival, такъв, какъвто го познаваме, няма да бъде проведено.

И все пак, няма да оставим София без джаз!

След много разговори с всички наши партньори решихме, че е важно да подкрепим артистите, за които тази година е особено тежка, и благодарение на които всяка година столицата ни поне за три дни е Джаз. С огромно удоволствие искам да Ви представя 7-те специални A to JazZ концерта през юли, които ще проведем в партньорство със Столична община и Национален дворец на културата, всеки с ограничен капацитет и с билет за достъп. Те са вече в продажба в мрежата на EpayGo, а с всеки закупен билет за A to JazZ Concerts ще помогнете директно както на джаз изпълнителите, така и на нашия фестивал, който понесе сериозен удар.

Advertisement

Мястото е НДК, открита сцена „Платформа A6”, началният час е 20:00, а датите на 7-те концерта през юли, включени в Културния календар на Столична община, са както следва:

03.07 – Белослава

04.07 – Ангел Заберски квартет  

05.07 – Влатко Стефановски и Теодосий Спасов

10.07 – Милица Гладнишка & Михаил Йосифов секстет 

Advertisement

11.07 – Христо Йоцов „Jazz cats”

12.07 – Двоен концерт на Миро Иванов & The Little Alies и Desy & The Visual Madmen

24.07 – Хилда Казасян „Да послушаме кино“ 

Елате да споделим магията на джаза!

Всички ние имаме нужда от Вашата подкрепа!

Advertisement

Ваш,
Петър Димитров,

A to JazZ Festival
София, България