Connect with us

Lifestyle

Какво да не изпускаме на Sofia Game Night 2020

Avatar

Публикувано

на

Измежду повече от 40 планирани събития в рамките на третото издание на Sofia Game Night ви предлагаме селекция на онези, които наистина не са за изпускане.

Нощта на игрите отново наближава с пълна сила: от събития за настолни и компютърни игри, детска програма, онлайн, образователни, арт и нърд игри, през турнири и игри за незрящи, до театрални работилници, пърформанси и онлайн изложби – цялата фестивална програма може да разгледате тук. 24-ти октомври ще предложи на посетителите на SGN 2020 богато разнообразие от света на игрите, разделени в над 20 локации в София.

И за да се ориентираме по-лесно в гейминг събитията, които ни очакват идната събота, изготвихме селекция с по-любопитните от тях.

Изкуство и игри

За любителите на сценичните изкуства програмата предвижда среща с част от германския театрален колектив Machina Ex в централната локация на Sofia Game Night – Гьоте-институт, ул. „Будапеща“ 1. Те ще разговарят за пресечните точки между театъра и компютърните игри. Колективът гостува по покана на Sofia Game Night и АСТ – Фестивал за свободен театър за първи път в България, при това с премиера извън Германия на най-новия си проект Homecoming — изцяло онлайн игра-пърформанс за гледане, но и за участие от вкъщи.

Advertisement

Онлайн галерия, до която посетителите ще имат достъп единствено през мобилните си устройства и само в близост до рутера, ще гостува за пръв път на Гьоте-институт. Галерия „Галерия“ ще предложи на публиката да разгледа през телефоните си изложбата return void с куратор Дамиан Т. Дживис. На същото място посетителите ще могат да разгледат и Quarantäne 13, онлайн изложба на платформата MineTest, където над 30 международни художници получиха възможността да представят творбите си пред широка публика и да общуват помежду си въпреки ограниченията, наложени от глобалната пандемия през последните месеци.

Гейминг и образование

Игрите в образованието ще бъдат представени от The Business Institute отново в сградата на Гьоте-институт. Как се развива игровизацията в обучението понастоящем и какъв е бъдещият потенциал на образователните игри ще разгледат играчите в тази сфера. Записвания и програма ще откриете тук.

Семинар за т.нар. „сериозни игри“, който ще се проведе в Националния студентски дом, ще представи някои от съвременните аспекти на образователните игри. Ще бъдат демонстрирани интересни проекти и методи за приложение на компютърните и мобилните игри в образованието и обучението на млади хора. Презентаторите Маргарит Ралев, Кристиян Йочев и Росен Петков ще засегнат и различни аспекти на разработка на компютърни и мобилни игри. Програма на семинара разгледайте тук.

Игри и история

Advertisement

Всички любители на българската история могат да се запознаят с експонати от различни епохи и народи, докато решават загадки в музейната игра „Тайните на българската история“, организирана от Националния исторически музей. Освен всичко останало играта е и един по-забавен начин да разгледаме музея. За регистрация пишете на: nim.pr@abv.bg Допълнителна информация ще откриете тук.

Игра като на кино

За почитателите на седмото изкуство интерактивната кино игра Super 8 ще даде контрол в ръцете на участниците какво да гледат, а също и възможност да се докоснат до качествено късометражно кино и да открият колко разнообразно може да бъде то. Super 8 провокира наблюдателност, бързо действие и вземане на решение от страна на участника. Подробности как и къде се играе ще откриете тук.

Игри за незрящи

В Унгарския културен институт ще имате възможност да изпробвате игри, които могат да представляват интерес и за незрящите. Ще разгледате различни унгарски разработки, като например разновидност на кубчето Руик и други игри за хора със зрителни проблеми. В института ще гостува и Маргарит Ралев, изобретателят на бордовата игра с магнитни чипове „Гемджи“, която също може да се използва от незрящи хора. Програмата разгледайте тук.

Advertisement

Преоткрийте София в Minecraft

За всеки, който има желание да преоткрие столицата по един нетрадиционен начин – на 24. октомври ще бъде открит един много специален Minecraft сървър – Minecraft София – онлайн пространство, в което екип от ентусиасти изграждат повече от няколко месеца точно копие на българската столица. По време на откриването водещ ще бъде Shinonna (twitch.tv/shinonna), която ще ни разходи из сървъра и ще ни срещне с неговите създатели в специален стрийм. Повече информация може да намерите тук.

Независимо кои събития от Sofia game Night 2020 изберете да посетите, моля не забравяйте, че голяма част от тях са с ограничен брой места и само след предварителна регистрация във връзка със с мерките срещу разпространението на COVID-19. Цялата програма, регистрация, актуална информация и подробности можете да следите на сайта на Sofia Game Night: https://sofiagamenight.com/

Редовно можете да научавате повече за програмата и събитията ни в нашите комуникационни канали: месечния ни бюлетин, уебсайта ни, Facebook и Instagram.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement