Connect with us

Lifestyle

Как аутистите оценяват света?

Avatar

Публикувано

на

prez moite ochi

През моите очи“  (ИК „Изток-Запад) е книга, която ще промени изцяло общественото мнение за аутистите в България и ще накара много семейства и професионалисти да погледнат по различен начин на тези хора. В този сборник са събрани не само личният опит и универсалните познания на д-р Грандин, но и огромното количество изследователска литература, което тя е усвоила при изучаването на това страдание.

В продължение на 15 години д-р Грандин пише тези статии за сп. „Аутизъм Аспергерс Дайджест“. Те са групирани в различни категории и засягат разнообразни аспекти: от ранните образователни проблеми, свързани със сензорна преработка, до мозъчните изследвания и професионалната реализация. Основната теза на авторката е, че хората с разстройства от аутистичен характер непрекъснато продължават да учат и да се развиват, и е много важно да се намерят ефикасни начини, чрез които да им се помогне.

Още като дете Темпъл Грандин е диагностицирана с аутизъм, като лекарите дори съветват родителите й да я изпратят в заведение за душевноболни. Тя обаче успява да преодолее здравословния си проблем и да даде кураж на хиляди семейства по света. Днес д-р Грандин е световноизвестен автор, а нейният необикновен и вдъхновяващ случай е разказан във филм, който обиколи целия свят.

Нейната невероятна ерудиция и проницателност наистина впечатляват. Благодарение на феноменалните и енциклопедични познания, които притежава тази забележителна жена, можем да видим аутизма в най-реалистичната му светлина. Книгата предлага и много богата информация, която е приложима към всички нива на аутистичния спектър.

„През моите очи“ е третата книга на тази тема, която излиза със знака на изд. „Изток-Запад“ – първите две са „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ от Крис Уилямс Бари Райт и „Поведенчески проблеми при аутизма“ от Джон Клемънтс.

Advertisement

Преводът от английски е дело на Светлана Кимпан, а автор на корицата е Десислава Игнатова.

Continue Reading
Advertisement