Connect with us

Литература

Как да станем „мързеливи майки“ – Анна Бикова знае отговора!

Avatar

Публикувано

на

Според психоложката Анна Бикова да си „мързелива майка”, не е порок. „Децата са несамостоятелни и инфантилни само ако така е по-удобно за техните родители.” Търсете в книжарниците от 18 август!

Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“ (превод: Ася Григорова, изд. Колибри) е настолно четиво за всяка добросъвестна и грижовна майка. Днешните родители имат толкова много енергия, че могат да преживеят и живота на децата си, като участват във всичките им занимания, вземат решения вместо тях, планират целия им живот, решават проблемите им. Въпросът е необходимо ли е това на самите деца? Дали то не е бягство от собствения им живот на възрастни в живота на детето? Тази книга ни подтиква да си спомним за себе си и да излезем извън границите на тази житейска роля. От нея ще научите как да преодолеете своята тревожност и желанието си да контролирате всичко, как да култивирате у себе си готовност да освободите детето от постоянен надзор. Анна Бикова е убедена, че похватите на „мързеливата майка“ ще ни приближат към целта – да направим децата си по-самостоятелни, инициативни и отговорни.

Анна Бикова е психолог, педагог и популярен блогър. Преди известно време публикува мнението си във форум на руски сайт по приложна психология във връзка с дискусия за инфантилността на подрастващите. Последвалият интерес я принуждава да събере мислите си в книга. Така се ражда „Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“, която обяснява разликата между „мързи ме да ги уча, затова ще го направя сама” и „мързи ме да го правя вместо тях, затова ще ги науча да се справят сами”. Бикова популяризира възпитателния подход, който отхвърля свръхконтрола, задушаващата и винаги жертвоготовна родителска любов, и насърчава поемането на отговорност и формирането на полезни навици от ранна детска възраст.

Continue Reading
Advertisement