Connect with us

Култура

Как религията отравя всичко – разсъжденията на големия Кристофър Хичънс в книга

Avatar

Публикувано

на

За заблудите и ограниченията, в които живеят вярващите, и защо религията вреди на съвременния човек разяснява известният британско-американски политически журналист, писател и критик Кристофър Хичънс в книгата си „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” (ИК „Сиела”). В епохалния си труд видният интелектуалец обяснява защо разумът трябва да е над всичко и посочва кои, според него, са четирите непреодолими възражения срещу религиозната вяра. Книгата ще бъде официално представена на Софийския фестивал на науката в София Тех парк на 12 май.

Един от най-популярните трудове, посветени на критичната и рационална мисъл в XXI век, излиза на български език: „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” от големия Кристофър Хичънс. Изданието е публикувано за първи път на английски език през май 2007 г. и мигновено заема 2-ро място в класацията за най-продавани книги на Амазон, изпреварена единствено от книга от поредицата „Хари Потър”. През следващите 3 седмици „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” оглавява класацията за бестселъри и на „Ню Йорк Таймс”.

Книгата излиза за първи път на български език този месец в превод на Деян Кючуков. В изданието Хичънс говори подробно за определяните от него като „четирите непреодолими възражения срещу религиозната вяра” и за психическите и физическите травми, които религията нанася на децата.

Интелектуалецът не пропуска въпроси като например защо свинското месо не е „богоугодна храна” за някои религии, откъде е заимстван коранът, как човекът често прибягва до религията за утеха в тежките моменти, тъй като чрез нея успява да избяга от отговорност или не поглежда истината в очите, както и много други разнообразни теми от всекидневието на всеки от нас. В книгата си Хичънс разяснява къде възгледите му се пресичат с тези на други известни съвременни учени-атеисти като Ричард Докинс и Сам Харис:

Ето какво е общото между мен и моите единомишленици. Нашите убеждения, нашите принципи не са „вяра“. Ние не разчитаме единствено на науката и разума, защото те са по-скоро необходими, отколкото достатъчни фактори, но и не вярваме на нищо, което противоречи на науката или възмущава разума. Може да имаме много различия, но уважаваме правото на съмнение, непредубедеността и търсенето на отговори заради самите тях.

Тематичен разговор по темата, озаглавен „Четиримата конници на Апокалипсиса”, ще се състои на 12 май (събота) от 11:30 часа в София Тех парк, където журналистът Владислав Апостолов, издателят Христо Блажев и писателят, кинокритик и издател Благой Иванов ще разкажат повече за Кристофър Хичънс, Сам Харис, Ричард Докинс и Даниъл Денет и тяхното влияние върху съвременните култура, интелект и начин на живот по света. Събитието е част от официалната програма на Софийския фестивал на науката, а безплатни пропуски за него можете да си набавите тук.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement