Connect with us

Култура

Камила Лекберг се завръща с „Бавачката на ангели“

Avatar

Публикувано

на

На 29 юли излиза от печат „Бавачката на ангели“, осми поред роман от серията за Ерика и Патрик, който се завихря като северен ураган от скрити истини и измами!

„Бавачката на ангели“ (ИК „Колибри“, превод: Любомир Гиздов) отново ни потапя в смразяващата атмосфера на Фелбака, където миналото неминуемо застига настоящето. През 1908 г. арестуват „бавачката на ангели”, която убива поверените й нежелани от родителите си деца, превръщайки ги в ангели. Бавачката и мъжа й са екзекутирани, оцелява само истинската им дъщеря Дагмар. През 1974 г. едно семейство с четири деца изчезва необяснимо от острова, на който държи интернат. Оцелява само едногодишната им дъщеря Ева. Години по-късно Ева се завръща заедно със съпруга си в къщата на острова, където някой се опитва да ги убие… Ще успеят ли Патрик и колегите му да разплетат този възел от мистерии?

Родена през 1974 г. в малко селце на западния бряг на Швеция – Фелбака, Камила Лекберг превръща родното си място в арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество. Удивителна е хирургическата прецизност, с която авторката изгражда психологическите профили на персонажите си. През 2008 г. Лекберг получава Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“. Романи като „Русалката”, „Немското дете” и „Бавачката на ангели” свидетелстват за мощта на таланта й и я налагат като един от най-предпочитаните автори на трилъри на територията на Стария континент.

Continue Reading
Advertisement