Connect with us

Култура

„Катарзис по Коледа“ – необичайна философска сесия-моноспектакъл с актьора Явор Конов

Avatar

Публикувано

на

Събитието изследва творчеството на Емил Чоран – един от големите моралисти и хуманисти на ХХ век

На 18-ти декември (сряда) галерия Port A на ул. „Триадица“ №5 в 19:00 ч  ще бъде домакин на „Катарзис по Коледа“ – една необичайна философска сесия – моноспектакъл, която ще запознае гостите с един малко известен в България автор – Емил Чоран. Организаторите на събитието, дискусионната платформа Клуб Смисъл, си поставят за цел да отговорят на въпросите – „Кой е Емил Чоран?“ и „Защо избира да прекара живота си като ексцентричен самотник?“

Моноспектакълът ще осветли парадоксите на горчивината в творчеството на един от големите моралисти и хуманисти на ХХ век – Емил Чоран.  Философ, роден в Румъния, живял по-голямата част от живота си във Франция, Емил Чоран формира мисълта си с Дидро, Достоевски, Шопенхауер, Ницше и в съчетание с будизма. Противоречив, с младежки увлечения по тоталитаризмите в духа на времето, отмрели по-късно в зрелите му работи, ексцентричен самотник, нихилист с литературни награди, Чоран живее със суицидните си, депресивни настроения и безсънието си – по ирония на съдбата – до 84-годишна възраст.

Необичайна философска сесия е с раздвижен формат, в който всеки желаещ може да се включи, а в спонтанният микро спектакъл участие ще вземе и актьорът Явор Конов.

Текстът,  вдъхновен от работата на Чоран е дело на Веселин Алексиев, а Петър Айолов се грижи за визуално-техническото оформление. Постановката ще бъде съпътствана от дискусия, изложба и коктейл.

Advertisement

Допълнителна информация за събитието: https://www.facebook.com/events/1317094925159475/

Вход: Свободен

Continue Reading
Advertisement