Connect with us

Култура

„Кварталът”, брилянтно композиран политически трилър от автора на „Плувецът”

Avatar

Публикувано

на

На 12 януари 2018 г. излезе от печат „Кварталът”, самостоятелно продължение на „Плувецът” от нашумелия шведски писател Йоаким Зандер!

„Кварталът“ (превод: Мария Николова, изд. Колибри) се откроява не само с героите си, но и с оригинална композиция, напомняща за фабулите на Джон льо Каре. Действието ни връща към зимата на 2011 година. Ясмин Аям е успяла да избяга в Ню Йорк от трудния живот на емигрант в крайния стокхолмски квартал Бергорт. Един ден получава съобщение, което я кара незабавно да се върне в Швеция: брат й Фади е изчезнал, носят се слухове, че е убит в Сирия, а по улиците на предградието се разрастват бунтове и ескалира насилие. В същото време Клара Валдеен научава, че организацията за правата на човека в Лондон, за която работи, е замесена в тъмни дела, чиито следи водят към Стокхолм. Там пътищата на Клара и Ясмин се пресичат: и двете търсят истината, и двете са изложени на смъртна опасност. Зандер смъква съвременния институционален декор, зад който истината и моралът са несъществуващи категории, и разкрива шокиращ задкулисен свят, населен от лобисти, руски дипломати, агенции за сигурност, бойци от „Ислямска държава“ и улични банди.

Роден през 1975 година, Йоаким Зандер е доктор по право на Маастрихтския университет. Работил е в Европейския парламент и в Европейската комисия в Брюксел. Дебютният му роман „Плувецът“ се превръща в световен бестселър и е издаден в над 30 страни, а втората му книга го утвърждава като един от най-запомнящите се гласове в скандинавската криминална литература. „Кварталът” е блестящо разгърната драматична история за загуба, гняв и потребност от принадлежност; напрегнат политически трилър за международна конспирация, алчност и корупция и за глобалните проблеми, пред които е изправен светът днес.

Continue Reading
Advertisement