Connect with us

Общество

квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт затваря улици!

Avatar

Публикувано

на

LeMouseRat singers

 снимка: ПР

Централни Софийски Хали става една от топ локациите на мащабното тридневно събитие (14-16 септември)

За пръв път от появата си през 2016 година, квАРТал Фестивал може да се похвали със затворени улици – факт, който безапелационно превръща арт инициативата, в най-значимото градско културно събитие на София през есента! В тази връзка квАРТал Фестивал се включва и в платформата Европейска седмица на мобилността.

На 15 и 16 септември от 11 до 18 ч. за движение ще бъдат затворени ул. Цар Симеон, ул. Екзарх Йосиф и ул. Искър в частта им между ул. Раковски и бул. Мария Луиза, както и ул. Триадица и ул. Сердика в частта около Министерски съвет (паркинг и НАГ). Изброените улици, които се явяват и сърцето на фестивала ще се отворят и десетките ателиета, работилници, студия, пространство за коуъркинг, кино, барове, ресторанти и организации от всякакъв тип, ще представят богатите си и разнообразни програми на посетителите, които ще могат да се разхождат свободно и да се наслаждават на фестивални активности от всякакъв тип, изнесени на самите улици.

Подробности за акцентите в програмата ще научите съвсем скоро!

Advertisement

И това съвсем не е всичко! Една от най-емблематичните сгради на София, архитектурния паметник, в който днес се помещават Централни Софийски Хали, става една от главните локации на квАРТал Фестивал 2018! Мащабният паркинг-двор от страната на ул. Пиротска, ще послужи за сцена на платформата kvARTal LIVE, която дава поле за изява на интересни родни музиканти на нестандартни места, които показва в нова, невиждана светлина! Тази година сред атрактивните участници са набиращите все по-широка популярност сърф рок, рокабили, рок-енд-рол фаворити от VAN COCK, иконичната даркуейв формация, любима на няколко поколения ВИОЛЕТОВ ГЕНЕРАЛ, и лейбъла за бийт, хип-хоп Sofia Beats, с арсенал от трима диджеи и лайв на Trombobby и хип-хоп изпълнителите WOSH MC feat. YOKO.

И още, за пръв път в рамките на квАРТал Фестивал ще се проведе и двудневна открита беседа, наречена “Архитектурни диалози: квАРТал”. Това е събитие, което насочва общественото внимание към решаване на устройствени въпроси, специфични за зона Г – 14 (по-позната като квАРТал). Инициативата се фокусира върху това кои са характерните аспекти от историческия квартал и как могат да служат като ресурс за осъществяване на реални материални намеси в тъканта на града. В събитието изключително важни са разнообразните гледни точки на участниците и постигането на баланс между тях. Датите на провеждане са  15.09 и 16.09 от 11.00 до 12.30 часа, а мястото – фоайето на 2-ри етаж на Дом на киното. В дискусията участие ще вземат архитекти, общински представители; професионалисти, ангажирани с проекти за квАРТал; представители на граждански общности и др, а организатори на инициативата са дискусионен клуб “Смисъл” – представител арх. Веселин Алексиев (модератор); Дружество Архитектурно Наследство към САБ – арх. Христина Каменова; Архинавт ЕООД – арх. Стефан Германов.

Откриването на квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт традиционно ще бъде в две части. Ранното откриващо парти на фестивала ще се случи в SOHO от 19:30 часа. Зелената къща ще подари на всички присъстващи един невероятен концерт с възмутително талантливата Nelly Afzaly, в който ще се включат и звездите Рут Колева и Свилен Ноев от Остава! След края на концерта всички традиционно ще се пренесат в Cush.BAR, където ще се случи и втората част на купона, заедно с диджеите Ebbesen и Niki Phoenix и тяхната солидна доза винил ритми!

Това са само част от новостите, които ще предложи квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!

Включи се: https://www.facebook.com/events/283542369105281/

Advertisement

И следи за всичко ново: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/

И през 2018 година главната цел на квАРТал Фестивал е представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който, благодарение на всеобщите усилия на опериращите в района локации, организации и артисти, претърпя видима и положителна промяна: насищането му с нови творчески пространства доказва неговия културен разцвет и способства за създаване на един нов и положителен имидж.

Организатори на квАРТал Фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него, които търсят решения на проблемите на района чрез средствата на изкуството. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия.

квАРТал колективКои сме ние?

Дом на киното, Арт Фондация ДОМА, SOHO – Sofia Holistic Coworking Company, Sito Studio, Дружество Архитектурно наследство, GoMarvel Creative Solutions, Александра Генова, Александра Недева и др.

Advertisement

Партньори: Представителство на Европейската комисия в България; СО Оборище; Министерски съвет, Организация на евреите в България “Шалом“; Посолство на Р-ка Ирландия; Полски институт в София; Гьоте-институт България, AGBU – Общоарменски Благотворителен Съюз “Парекордзаган”, PARK(ing) Day Sofia; Move.bg, Централни Софийски Хали, СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ ПБЗН; 140 ideas; Институт за Пазарна Икономика; Зелена София; Free Sofia Tour, Sofia Alternative Tour; Sofia Trend Maps и др.