Connect with us

Култура

Книга, която може да спаси живот

Avatar

Публикувано

на

Korica Predi da doide lineikata front

Няма родител, който да не се съгласи, че книга, която може да му даде знания и кураж, да помогне на детето си в спешен случай или дори да спаси живота му, е безценна. Такава е „Преди да дойде линейката. Как да окажем първа помощ в най-често срещаните спешни случаи с бебета и деца“ на педиатъра д-р Стоян Бахчеванов.  Премиерното заглавие е на пазара с щампата на издателство „Милениум“.

Изданието е организирано така, че родителят, дори когато е разстроен, объркан и уплашен, да може да борави бързо и лесно с него. Случаите са подредени по азбучен ред, указанията са кратки и ясни, над 200 илюстрации онагледяват всяко действие. Те са специално създадени от художника Крум Коцев, който е автор и на корицата.

От книгата ще научите какво трябва да имате във вашата домашна аптечка и как да направите шина и поддържаща превръзка. За всеки един от описаните случаи е казано какви са симптомите, кога да потърсите професионална помощ, какво трябва да знаете и какво да наблюдавате. Подчертано е и какво не трябва да правите. Например при гърч: „Не дръжте детето си, не се опитвайте да отваряте устата му или да хващате езика му.“

„Като баща и педиатър отлично знам колко притеснен се чувства родителят, когато детето му е пострадало и има нужда от спешна помощ. А често първите действия на бащата или на майката могат да се окажат животоспасяващи, – казва в предговора си авторът. – Тази книга има за цел да ви научи именно на онези стъпки, които трябва да предприемете, докато чакате линейката. Когато се окажете в критична ситуация, книгата ще ви напътства стъпка по стъпка как да окажете първа помощ на пострадалото дете и да извършите действия, за които дори не сте предполагали, че можете да сторите. Надявам се „Преди да дойде линейката“ никога да не ви потрябва, но също така знам, че с бебетата и децата често се случват всякакви инциденти, затова препоръчвам да съхранявате книгата на лесно и достъпно място и да поддържате у дома си пълен комплект от материали за първа помощ. Помнете, че в никакъв случай не бива да губите самообладание, защото в такива мигове вие сте човекът, който може най-много да помогне на пострадалото дете – и във физически, и в емоционален план.“

Не се паникьосвайте! И сами можете да помогнете на пострадалото дете. Извикайте линейката, а докато чакате, следвайте указанията какво да направите при:

*натравяне
*изгаряне
*различни видове рани
*задавяне и задушаване
*удавяне
*алергии
*ухапвания и ужилвания
*токов удар
*счупвания и изкълчвания
*припадък и безсъзнание
*измръзване
*кръвотечения
*поглъщане на предмети и чуждо тяло в очите, в носа, в ухото
*кърлежи, оси, змии
*комоцио
*откъснат пръст, прехапан език
*топлинен удар
*втрисане и гърчове

Advertisement

и много други животозастрашаващи ситуации.

Цената на „Преди да дойде линейката“ е само 8,99 лв.

 

Continue Reading
Advertisement