Connect with us

Култура

Книга събира 52 мъдрости от цял свят

Avatar

Публикувано

на

Urocite na syrceto 3D1

Човекът търси извори на напътствия в дебели томове или мъдри хора от хиляди години. Новата книга на издателство „Кръг“ „Уроците на сърцето“ е малък наръчник с 52 сентенции, които улесняват търсенето и водят към просветление. Авторът Алан Коен, подписал се под 27 заглавия за личностно развитие, е сред най-продаваните съвременни модерни философи. 

Той събира в своята книга ценни истории, стихове, притчи, проницателни цитати и остроумни забележки от най-разнообразни източници. Много от уроците и цитатите в книжката са част от устната традиция на различни народи, която се предава от поколения. „През дългите години, в които изучавах и преподавах самоусъвършенстване, съм прочел и чул хиляди анекдоти и мъдри проникновения”, обяснява Коен. В „Уроците на сърцето“ той е събрал най-любимите си, към които се обръща за вдъхновение през целия си живот. Сред тях са писмо на един югославски войник от Втората световна война до нероденото му дете; цитати от Шекспир, Волтер, източният поет и философ Руми, писателите Джек Лондон, Анатол Франс, Карлос Кастанеда, поетът Уолт Уитман, Мартин Лутър Кинг и дори мъдрост от монах Теофан. 

Петдесет и двете глави, отредени за всяка седмица от годината, започват с история или поетичен цитат, последвани от авторовия коментар. Коен съветва как да четем неговия наръчник: „Нека посланието им се пропие в мозъка и сърцето ви, докато накрая се превърне в част от вас. Вместо да прехвърляте историите, сякаш са написани в някое списание, четете ги една по една и ги попивайте бавно – като чаша хубаво вино или ароматен шоколад. Потопете се в смисъла им, после оставете книгата настрана.“

Освен много си книги за личностно развитие, Алан Коен е преподавал в института „Омега“ за холистични проучвания в Ню Йорк и през годините е водил туристи из различни свети места като Мачу Пикчу, Бали и Египет. В момента живее в Мауи, Хавай, и продължава да работи с хора, като им помага да открият вътрешното си щастие.

Continue Reading
Advertisement