Connect with us

Полезно

„Книги за смет“ се завръща на 16 април с нови заглавия

Avatar

Публикувано

на

maks i moritz

За четвърта поредна година „Книги за смет”, най-успешната инициатива, обединяваща четенето и отговорното отношение към околната среда, ще стартира на 16 април в София и ще се развие поетапно в различните градове до края на месец май. Тази година към участниците се присъединява Кюстендил, като по традиция кампанията ще се проведе и в Бургас, Велико Търново и Плевен.

Кампанията, в която срещу килограм пластмасови отпадъци можеш да вземеш книга по желание, и тази година ще предложи няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите издателство Smart Books и фондация „Credo Bonum”, с помощта на партньорите им от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Кюстендил добавят към селекцията произведенията „Макс и Мориц”, „Тайната градина” и „Война на световете”.

[media-credit id=198 align=“alignleft“ width=“300″]Knigi za smet 2015 Sofia (1)[/media-credit]

Както и на предишните издания в пунктовете по градовете ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки. Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да получите книга. Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.

Само през изминалата година кампанията реализира събирането и преработването на над  14 тона пластмаса, като в замяна раздаде над 11 хиляди книги на участниците. За сравнение – според изследванията, спестената енергия от рециклирането на една единствена бутилка може да захрани компютър за около 25 минути.

Съвсем скоро организаторите ще предоставят информация за дните, в които „Книги за смет” ще се проведе в различните градове, както и подробности за часовете и локациите по местоположение. Актуалните новини около кампанията можете да следите също и чрез фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/knigizasmet

Advertisement
Continue Reading
Advertisement