Connect with us

Култура

Колко е важно да бъдеш несериозен

Avatar

Публикувано

на

Bezsmislenata kniga cover

Ако смятате, че „Безсмислената книга” не крие никакъв смисъл, заглавието ви е заблудило. Световната ютюб сензация Алфи Дейс превърна своя суперпопулярен влог в книга, която отчасти напомня на лексиконите от детството ни, но освен забавна е и полезна. „Безсмислената книга” поощрява децата да правят неща с ръцете и ума си, да мисля нестандартно и да не се страхуват да бъдат различни.

Всичко започва с Безсмисления блог (The Pointless Blog) – канала на 25-годишния Алфи Дейс в ютюб. Там любимецът на тийнейджърите се развихря: пуска клипoве, в които се държи свободно, спонтанно и смешно, но преди всичко e искрен и  добронамерен. Алфи не се взема на сериозно и това се харесва на многохилядната му аудитория. Влогърът бързо става идол за младото поколение, защото всичко, което показва, е естествено и непреднамерено, напук на застрашително нарастващата култура на онлайн омразата.

Затова и идеята за „Безсмислената книга” се появява като очаквано продължение на блога. В нея няма много текст, но има много (с)мисъл. Тя започва с дневник и завършва с възможност да станеш съaвтор, изпращайки идеите си до издателството. „Безсмислената книга” насърчава творческото и аналитичното мислене на тийновете, като ги предизвиква с кулинарни задачи и упражнения, свързани с рисуването и изработването на оригами, а също така стимулира наблюдателността и самопознанието („Напиши една тайна”, „Напиши петте неща, които най-много харесваш в себе си и защо”). Алфи Дейс не пренебрегва и грижата за здравето със симпатични повели като „Не се обезводнявай” или „Научи пет йога пози”. Можеш още да разкажеш съня си, да си направиш дневник за седмицата и да напишеш истинско писмо – все неща, които ще накарат тийнейджъра да се раздели за малко с умния си телефон и да се отдаде на творческо писане.

Шантавият Алфи има на какво да научи вашия тийнейджър, защото енергията и ентусиазмът му са заразни. Въпреки че сам нарича блога си безсмислен, Дейс е вече млад предприемач с кауза –  той  кара децата да се усещат на място в кожата си, дори когато не се чувстват съвсем добре. Издателство „Сиела” предизвиква всички да подемат задачата от стр. 51 – снимка с „Безсмислената книга” на най-щурото място, за което могат да се сетят – и да я споделят в инстаграм с хаштаг #bpontour и #cielabooks.

Continue Reading
Advertisement