Connect with us

Класическа

Конкурсът “Млади виртуози” събира бъдещи звезди на класическата музика в София в края на март

Avatar

Публикувано

на

3 1

Съвсем скоро, от 28-и март до 3-ти април, предстои дванадесетото издание на международния конкурс „Млади виртуози“. Събитието ще се проведе в НДК под почетния патронаж на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Тази година престижното музикално състезание ще обхваща категориите “Пиано” и “Класическа китара”, като повече от 100 млади таланти ще покажат уменията си пред авторитетно международно жури и публика. Участниците, които ще трябва да впечатлят едни от най-влиятелните музиканти и преподаватели в света, пристигат в България специално за конкурса от страни като Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония. Възрастовите категории на кандидатите за международно признание и професионално развитие са разпределени в 4 групи –съответно до 11 г.,15 г., 19 г. и 24 г., аспоред организаторите от Фондация „Млади Виртуози“, конкуренцията ще бъде повече от ожесточена. “За 12-а поредна година ще станем свидетели на невероятния талант на младите музиканти, на бъдещето на световната музикална сцена. Всички тези деца са истински виртуози и вярвам, че конкурсът ще им даде път напред и ще изберем най-достойните от тях”, споделя г-жа Милка Митева, художествен директор на конкурса.

Наградният фонд от близо 70 000 лв. е съпътстван и от няколко специални отличия, сред които на Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи (EMCY), чийточлен е “Млади виртуози”.Носителят на тази награда ще имаизключителната възможност да покори международната сцена, участвайки всерия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Другоспециално отличие се връчва от Кантус Фирмус и представляваконцерт на лауреата с оркестъра на “Класик ФМ”.Миналогодишният носител на тази награда, цигуларят Мартин Зайранов, ще открие “Европейския музикален фестивал” на 28-и март в зала “България” под палката на Шломо Минц. Наред с тези призове, за най-ярко изявил се музикант в категория “Класическа китара” е предвиден специално изработен майсторски инструмент от известния български лютиер Никола Минев.

Престижното жури в категория “Пиано” е съставено от проф. Арие Варди (Израел), Катаржина Попова-Зидрон (Полша), проф. Павлина Доковска (САЩ), проф. Иля Овчинников (Русия), проф. Милена Моллова (България), а младите китаристи ще бъдат оценявани от проф. Герхард Райхенбах (Германия), Горан Кривокапич (Черна гора),Йоргос Панецос (Гърция), Георги Василев (Швейцария)и композитора Георги Арнаудов.

Освен, че ще оценяватизгряващите таланти, самите специалисти също ще покажат своята музикална виртуозност на уникалния “Концерт на журито”, предвиден за 30 март, сряда от 19:00 ч. в зала 9 на НДК.

Гала церемонията по награждаване и заключителния концерт на “Млади виртуози” 2016 ще бъде на 3-ти април, неделя, от 11:00 ч., отново в зала 9. Именно тогава ще разберем и носителите на всички престижни отличия на конкурса, организиран с изключителната подкрепа на Фондация “Америка за България” и в партньорство с НМУ “Любомир Пипков” и Националния дворец на културата. Събитиетое подкрепено от Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Advertisement

Състезателните дни и гала церемонията са с вход свободен и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика. Подробности се намират на сайта www.yvcompetition.org, а цялата конкурсна програма ще бъде излъчвана онлайн на живо.

Continue Reading
Advertisement