Connect with us

Кино

„Кралицата на пустинята“ с Никол Кидман и „Кръвен баща“ с Мел Гибсън за първи път на малкия екран

Avatar

Публикувано

на

Национална телевизия Bulgaria ON AIR стартира новата си филмова рубрика „Време за кино класика” от 2 декември с фокус върху едни от най-добрите заглавия в киното. Сред премиерите за българския ефир са лентите „Кралицата на пустинята” с Никол Кидман и Робърт Патинсън, както и „Кръвен баща” с Мел Гибсън.

„Време за кино класика” ще представи на зрителите едни от най-добрите класически екранизации на режисьори като Педро Алмодовар, Робърт Олтман, Станислав Ростоцки, Питър Уебър, Вернер Херцог, Клод Шаброл, Оливър Хиршбигел, Кшищоф Кешловски и други.

Bulgaria ON AIR стартира рубриката с лентата по действителен случай „Да возиш Мис Дейзи“ (1989) на 2 декември от 22,10 часа. Филмът на Брус Бересфорд с Морган Фрийман печели 4 награди „Оскар“ от 9 номинации. Разказва истинската история на 72-годишна бяла жена, която надживява предразсъдъците си към чернокожите.

Във „Време за кино класика“ Bulgaria ON AIR ще излъчи и премиерния за българския ефир филм „Кралицата на пустинята” (2015) на един от великите германски режисьори Вернер Херцог. Никол Кидман влиза в ролята на британската пътешественичка, археолог, писател и политически секретар Гертруд Бел. Биографичната драма проследява живота й, изпълнен с приключения.

Другата телевизионна премиера по Bulgaria ON AIR е трилърът с Мел Гибсън „Кръвен баща“ (2016). Френската продукция е на режисьора Жан-Франсоа Рише, базиран на книгата на Питър Крейг. Филмът показва силата на бащината любов, която прощава всичко, не иска нищо в замяна и е готова единствено да дава.

Advertisement

Рубриката ще продължи с едноименната екранизация на Ейдриан Лайн по романа на Владимир Набоков – „Лолита” (1998), с участието на Мелани Грифит. Филмът отразява една налудничава любов, която води до убийство.

„Време за кино класика” ще покаже и френската поредица „Три цвята: Синьо“ (1993), „Три цвята: Бяло“ (1994) и „Три цвята: Червено“ (1994). Полският режисьор Кшиштоф Кишловский избира цветовете на френското знаме за три различни един от друг филми. Всяко заглавие носи различна история, с различен актьорски състав. Това, което обединява трилогията, е революционният идеал за свобода, равенство и разбирателство.

Част от рубриката ще бъде и лентата на Педро Алмодовар „Всичко за майка ми” (1999), която печели „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм, награда за режисура в Кан, както и за най-добър филм, режисьор и актриса от Европейската филмова академия.

Bulgaria ON AIR ще излъчи и „Ела, завържи ме” (1989) – също на Педро Алмодовар, с участието на Антонио Бандерас, който влиза в ролята на влюбен мъж, изчезнал от психиатричната клиника в испанската трагикомедия.

Филмът „Церемонията” (1995), на един от най-добрите френски режисьори Клод Шаброл, екранизира действителните истории на две френски прислужници убийци от 1933 г. във Франция. Филмът предизвиква редица интелектуалци да я анализират. The Gurdiann включва лентата сред 25-те най-добри криминални ленти за всички времена.

Advertisement

Криминалната тематика ще продължи с „Канзас Сити” (1996) на Робърт  Олтман с участието на Стив Бушеми за случаите на отвличане през 30-те години в Канзас сити. Лентата става известна с музиката си. А „Двама мъже в града” (1973) на Жозе Джовани с Ален Делон и Жерар Депардийо е филм, който отправя силно обвинение към бездействието на правосъдието.

Bulgaria ON AIR ще покаже и едни от най-добрите руски заглавия, сред които „Белият Бим, черното ухо“ (1976). Историята, която режисьорът Станислав Ростоцки разказва, е за едно куче и неговия собственик. Филмът разкрива истинската човешка личност, когато става въпрос за отношение към животните. Номиниран  за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

 

Continue Reading
Advertisement