Connect with us

Култура

Кралица Виктория – жената, дала име на епоха

Avatar

Публикувано

на

Шейсет и четири години на върха на Британската империя – време, белязано от бурно индустриално развитие, военни победи, културен разцвет. Време, дало на света нови стилове, велики творци, знаменателни политици. Време – епоха. Времето на кралица Виктория, влязло в историята като Викторианската епоха.

Коя е владетелката, въвела Великобритания в ХХ век? Коя е жената, спечелила сърцата на милиони? На какво се дължи нейната популярност?

Както нерядко се случва – всичко започва със случайно стечение на обстоятелствата…

Кралят на Великобритания Джордж III навършва достолепната възраст от 80 години, оставяйки 15 законни деца – все евентуални претенденти за трона. Първите в унаследяването вече гонят шейсетте, но никой от тях няма да остави законни наследници на британската корона. Хановерската династия е заплашена, ако петият наследник – принц Едуард, не създаде потомство, защото след него в реда за онаследяване идват дъщери без наследници.

Принцът вече е прехвърлил петдесетте и води безгрижен ергенски живот със своята френска любовница. Но в името на британската империя му се налага да наруши безбрачието си. А за да създаде наследник, французойката не е подходяща за майка. Трябва му жена с аристократично потекло. И имперските „сватовници“ я намират – германската принцеса Виктория фон Сакс-Кобург-Залфелд. Така на бял свят през 1819 г. идва малката Виктория. Тя остава единственото дете на Едуард, защото той умира няколко месеца след раждането ѝ. Пътят на бебето към трона е предначертан.

Advertisement

Осемнайсет години по-късно Виктория, едва навършила пълнолетие, поема короната на Обединеното кралство. Започва един живот, отдаден на държавата и на нейните интереси. Но отдаден и на голямата любов – на съпруга Алберт, красивия германски принц от фамилията Сакс-Кобург-Гота. Верността на Виктория към нейния съпруг и високо моралният ѝ живот допринасят за нейната популярност сред народа. Моменти на върховно щастие, но и на най-дълбока мъка. Десетилетия на възход, но и периоди, белязани от кризи. Шейсет и четири години на върха.

Издателство „Емас“ попълва колекцията си „Известните жени в историята“ с романа за кралица Виктория на известната английска авторка на исторически романи Джийн Плейди – позната на българската читателска публика с трилогията за Катерина Медичи. Писателката проследява живота на забележителната владетелка от детството до последните ѝ дни, разкривайки делата, мислите и мечтите на кралицата и на жената Виктория.

Continue Reading
Advertisement