Connect with us

Lifestyle

Купуваме билети за Народния Театър вече и през EPAY-GO „БИЛЕТИ И СЪБИТИЯ“

Avatar

Публикувано

на

От ляво на дясно Георги Маринов и Мариус Донкин

снимка: ПР

От днес зрителите на Народния театър „Иван Вазов” вече ще могат за закупуват електронни билети за спектаклите на театъра и чрез най-новата платформа за продажба на билети у нас – EPAY-GO „Билети и събития“. Това съобщиха на среща с медиите директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и Георги Маринов, изпълнителен директор на Ипей АД, чиято разработка е платформата.

Народният театър „Иван Вазов” е първият театър, който дава възможност на зрителите си да ползват системата EPAY-GO. С нея вече успешно работят Софийската опера и балет, както и Софийската филхармония.

„Вече, освен на касите на театъра и онлайн на сайта, зрителите на първата ни сцена от София, страната и чужбина ще могат да закупуват билети за представления в театъра и турнетата му, и на всичките 2500 каси на Изипей, онлайн, през мобилните си телефони и дори през банкомат. Те ще получават билета си в електронен вид веднага, без допълнителни такси и условия. EPAY-GO позволява плащане и с чуждестранни карти. Системата е безплатна за всеки клиент, независимо кой начин на резервация и плащане ще избере”, каза Георги Маринов, който демонстрира нагледно как работи системата.

„Изключително щастлив съм от това партньорство, още повече, че всичко бе технически подготвено за период от само две седмици. Винаги съм казвал, че Народният театър трябва да бъде пример във всяко едно отношение”, допълни Мариус Донкин.

Той съобщи пред медиите и друга важна новина, свързана с Народния театър, а именно – предстоящото създаване на Асоциация на балканските национални театри. На 9, 10 и 11 март по покана на театъра у нас ще гостуват директорите на националните театри на Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Македония, Гърция и Турция. Целта е подписването на Меморандум, чрез който те ще обединят усилията си за съставяне и обсъждане на нови художествени платформи, идеи и форми на функциониране на театъра и споделяне на нови и работещи творчески идеи и практики в работата на Националните театри като основни национални културни институти, представящи националната и регионалната идентичност на балканските страни.

Advertisement

„Колегите ни прегърнаха с апломб тази моя идея, която аз споделих още в началото на мандата и заложих в концепцията си, и вярвам, че това е само началото на един общ културен живот, така нужен на този „Барутен погреб – Балканите”. Знаете, навремето за актьорските групи, още от Древна Гърция, границите не са съществували. Желанието ни е това да стане така и днес. Една от целите на тази асоциация ще бъде провеждането на ежегоден Форум на балканските национални театри на различни места, като първият домакин през 2020 г. ще бъде София. Знаете, че ни предстоят и две важни годишнини – 170 г. от рождението на нашия патрон Иван Вазов през 2020 г., и 100 г. от неговата смърт през 2012 г.”, допълни Донкин.

Той разкри също, че днес и утре по негова покана в театъра ще гостува именитият словенски режисьор Йерней Лоренци, който преди 2 години впечатли театралната публика по света и у нас със спектакъла си „Илиада”. Двамата ще водят разговори за общ проект с Народния театър.

Continue Reading
Advertisement