Connect with us

Tехнологии

Легендарен физик създава любимият саунд на световните знаменитости

Avatar

Публикувано

на

Армин ван Бюрен, снимка: PR

Легендарния физик д-р Кристиан Хайл, който е основател на бутиковата френска фирма L-Acoustics®, създава набор от професионална озвучителна техника, която със своята уникалност и качествос тава неразделна част от турнетата и концертите на едни от най-популярните имена в музикалния шоубизнес. Роби Уилямс, Мадона, Кайли Миноуг, Ъшър, Пинк,  Ерик Клептън,  Депеш Мод, Боб Дилън, Джъстин Тимбърлейк, Линкин Парк, Дейвид Гета, Тиесто, Армин Ван Бюрен и Андреа Бочели са само някои от световните знаменитости доверили се на L-Acoustics® за своите музикални шоу спектакли.

На френския бранд също са заложили инякои от най-престижните клубове в света като: Pacha Club – Кан, Bamboo – Маями , La Fabrik – Лезен,Франция, Jimmy’z D’Hiver – Монте Карло, Le Palm Beach – Кан, Omnia – Лас Вегас,Luxury Disco Club – Москва.L-Acoustics® са партнирали и на организаторите на Олимпийските игри в Сочи и Лондон, тв риалити Х Фактор,глобалните ивенти на Red Bul, Tomorrow Land Festival и много други.
L-Acoustics® оставят своя звуков отпечатък и върху многобройни инсталации в театри, конферентни зали, спортни арени, богомолски храмове и увеселителни паркове, както и десетки от най-известните казина в Лас Вегас.

[media-credit name=“Кайли Миноуг, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]Deco interne LAC3_117x86.indd[/media-credit]

Малко след основането на L-Acoustics® заедно с екипа си, Хайл създава международно признатата в областта система V-DOSC, с която си проправят път в сферата на модерните тонколони с линейна подредба на звуковите източници (Line source array).През 2008, 15 години след пускането на V-DOSC, L-Acoustics®въвежда най-новата си, водеща озвучителна система – К1, проектирана предимно за големи фестивали, турнета и за  озвучаването на стадиони.  Системата К1  е отличена с най-високата награда „Незаменима технология – Аудио“ на 10-ите годишни награди Parnelli Awards. Днес почти всеки професионален производител на тонколони използва модела на линейна подредба и точно заради този принос в областта, света продължава още да нарича Хайл „бащата на модерната Лайн-арей технология“.

[media-credit name=“Роби Уилямс, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]L-Acoustics_Robbie Williams[/media-credit]

Със своите научни разработки и дизайн, специалистът по физика на елеменатарните частици и страст към звука, д-р Кристиан Хайл променя завинаги проектирането на тонколони.
Чрез своят официален дистрибутор за България – Форте Мюзик, L-Acoustics® представиха за първи път своята система в морското заведение Hacienda Beach в Лозенец, където гости от страната и чужбина оцениха озвучаването като достойно за сравнение с това на най-добрите парти локации в света.

Advertisement

Друг голям клиент и ценител на френската марка е най-голямата рентал компания в България„Жокер Медиа Рентал“, които тази година се погрижиха за озвучаването на най-успешния концерт в България – този на звездата Роби Уилямс в Бургас, част от турнето му„Let Me EntertainYou”. През 2014г. „Жокер Медиа“ закупиха от Форте Мюзик най-новата система на L-Acoustics® К2.

L-Acoustics®

През септември 1984 д-р Кристиан Хайл, физик със специалност физика на елементарните частици и страст към звука, основал техническата компания „C.HEIL.TEA“ с фокус в електроакустиката. Преименувана по-късно в L-Acoustics®, бранда пуска на пазара през 1989 своя продукт MTD115 – висококачествени коаксиални тонколони за усилване на звука.През 1993, със своята система V-DOSC, Хайл и неговият екип проправят път в сферата на модерните тонколони с линейна подредба на звуковите източници (Line source array). Системата се възползва от новата теория на L-Acoustics® –  така наречената Wavefront Sculpture Technology (WST). WST се базира на принципи, развити от Хайл и неговия колега – физик, професор Марсел Ърбан. Теорията дефинира пет критерии за проектиране и използване на истински линейни звукови източници. Сърцевината на WST е международно-патентования вълнов гид DOSC, който е първото високо-честотно устройство, способно да създаде правоъгълен, равнинен изходен сигнал с постоянна фаза.

[media-credit name=“P!nk, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]L-Acoustics_P!NK[/media-credit]

Лайн-арей системите представляват клъстери от вертикално подредени източници на звук (високоговорители), които формират цилиндрична вълна. Благодарение на WST (Wavefront Sculpture Technology) технологията за моделиране на звуковата вълна, разработена и използвана от L-Acoustics®, се постига висока прецизност при формирането на цилиндричните вълни от различните секции (ниско, средно и високо-честотна) и тяхното куплиране. Като резултат лайн-арей системите на L-Acoustics® създават звуково поле с изключително равни амплитудно-честотни характеристики, във всяка точка на полето.

С помощта, на специално разработеният от L-Acoustics® софтуер, “SOUNDVISION”, аудио инженерите могат да проектират озвучителни системи, съставени от компоненти на L-Acoustics®. Този софтуер дава възможност, за прецизна компютърна симулация на  проектираните аудио системи, като всички параметри на предварително изработеният проект, в последствие, могат да бъдат прехвърлени в процесорните усилватели, управляващи аудио компонентите на L-Acoustics®.

Advertisement

В течение на годините L-Acoustics®  представя на пазара и други продукти:

  • WST(1992)
  • ARCS Constant Curvature Array (1995),
  • dV-DOSC modular line source (1999),
  • SOUNDVISION(2004)
  • KUDO with K-LOUVER variable directivity (2005),
  • P Series self-powered coaxials (2006),
  • SB28and LA4 and LA8 amplified controllers,KIVA,XTseries  (2007)
  • K1(2008)
  • KARA(2010).
  • ARCS WIFO(2012)
  • K2 (2013)

Дебютът на софтуерът за симулация на L-Acoustics® – Soundvision през 2004, дава възможност на дизайнерите, които използват продуктите на компанията, да създават точни 3D акустични модели на потенциални системи.

Дистрибуцията на първите К1 системи е ограничена до малък брой компании за озвучаване на турнета, дали съгласието си да учавстват в пилотната програма на L-Acoustics®,  – K1/KUDO и осигуряващи обратна връзка с R&D екипа на производителя относно изпитвнето на К1 в реална среда.

Компанията L-GROUP® разполага с 250 служители и оторизирани доставчици в над 60 държви включително и България.

[media-credit name=“Дaвид Гета, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]L-Acoustics_David Guetta[/media-credit]

L-Acoustics® за България – Форте Мюзик

Форте Мюзик ООД е динамично развиваща се компания на Българския с дилъри в цялата страна. Специализирана е в продажбата на озвучителна техника, ефектно осветление, музикални инструменти и аксесоари, мултимедия, LED екрани, сценични конструкции. Форте Мюзик е водеща фирма в страната и за проектиране и инсталации на звуково и светлинно оборудване за дискотеки, зали, хотели, търговски центрове, външни и вътрешни сцени, концерти, панаири, телевизионни студия, конферентни системи, системи за  симултантен превод, публичнооповестителни системи, пожаро – аварийни инсталации, системи за сигурност и евакуация, системи за публично адресиране за обществени и индустриални обекти, цехове, медицински заведения и други сгради с обществено значение, оборудване за кинозали;  мултимедийни проектори и широкоформатни видео екрани, специални лампи, кабели и конектори, консумативи и аксесоари, сценични конструкции, подиуми и телфери.  Форте Мюзик ООД е официален дистрибутор за страната на няколко от водещите производители в бранша като L-Acoustics®, RCF, SHURE, ROBE, STAGG, ORANGE, EMG, VANDOREN.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement