Connect with us

Lifestyle

Летен детокс: причини да консумираме диня всеки ден

Avatar

Публикувано

на

Bezsemenna dinya 2 scaled

снимка: ПР

Вече може да приготвяте здравословни рецепти с български дини без семки

Едва ли има плод, който повече да свързваме с лятото от динята. Тя е позната с високото съдържание на вода – цели 92%. Ползите от честата ѝ консумация обаче стигат далеч отвъд хидратацията на организма. А добрата новина това лято е, че вече в България се отглеждат и предлагат дини без семки, които са особено подходящи за приготвяне на всякакви здравословни рецепти.

Освен, че вкусовите качества на безсеменните дини са подобрени спрямо традиционните разновидности, тяхното още по-голямо предимство е, че им липсват обичайните големи черни семки. Това ги прави изключително удобни и предпочитани за приготвяне на смутита, шейкове, фрешове, лимонади, салати и коктейли. Със сигурност бихте си поръчали по-уверено десерт с диня в ресторант, ако ви е спестено неудобството да се чудите как деликатно да отделяте семките. Освен, че са подходящи за сервиране в заведенията, родителите ги харесват, защото децата могат да ги консумират без чужда помощ.

Какво наричаме детокс

Advertisement

Когато говорим за детокс, е важно да отбележим липсата на категорични научни доказателства, че поддържането на строго рестриктивен режим на хранене води до освобождаване на токсините от организма. Телата ни са уникални машини, програмирани да преработват всички вредни и отпадни продукти през черния дроб и бъбреците, и да ги изхвърлят навън. Затова не бива да се впускаме в лишения и крайности, когато става дума за хранене. Според учените от Харвард, за да поддържаме естествената детокс система на организма си в добра кондиция, е препоръчително да се храним здравословно и балансирано, да имаме повишена двигателна активност, да пием много вода, да спим достатъчно и да посещаваме редовно профилактичните прегледи при личния лекар. Затова смятаме, че усилията ни в храненето трябва да са насочени към това да поемаме повече от продуктите, които имат доказано полезно въздействие върху нас. Динята е плод, който отговаря на всички изисквания в това отношение.

Малко захар, малко калории

Динята е добре дошла във всеки балансиран хранителен режим, тъй като съдържа много малко калории – едва 42 на чаена чаша. За сравнение, калориите са двойно повече в същото количество боровинки. Динята е и съществено по-бедна на плодова захар от повечето други плодове.

Ценни витамини и двойно повече антиоксиданти

Динята е богата на витамините А и С, а това означава, че редовната ѝ консумация води до  подобряване във функционирането на имунната система и въздейства благотворно върху здравето на кожата и косата. Освен това, динята е с високо съдържание на веществото ликопен, а то е известно като мощен антиоксидант. Плодовете, които го съдържат,  се отличават с розов или червен цвят. Може би не знаете, но безсеменните дини съдържат двойно количество антиоксиданти спрямо традиционните разновидности и това ги прави много по-полезни. Освен освежаващия вкус на лятото, динята носи също и богати дози калий, калций, желязо и бета каротин.

Advertisement

Подобрена функция на организма и вътрешните органи 

Динята има многостранни ползи за организма. Сред най-съществените от тях са свойството ѝ да подобрява здравето на сърцето, да се бори с възпалителните процеси и оксидативния стрес, както и да облекчи до известна степен някои мускулни болки благодарение на това, че съдържа цитрулин. Освен това, тя подобрява храносмилането заради изключително високото съдържание на вода, към което са добавени и фибри.

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия. 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement