Connect with us

Музика

Маестро Найден Тодоров се завръща

Avatar

Публикувано

на

nayden todorov2

SCILLA  Cristiano ConcertНайден Тодоров се завръща в България след гостуването си на голямата италианска сцена и Вердиевия фестивал. Диригентът ще застане зад поставянето на една от най-големите оперни произведения за всички времена – „Риголето“. Организираната от Монте Мюзик мащабна продукция ще се състои на 31-ви октомври в Зала 1 на НДК, като маестрото сам е избрал солистите, които най-добре да се превъплатят в главните роли на великото произведение. Гостуващата италианска прима Шила Кристиано споделя в интервю, че няма търпение да работи с Найден Тодоров, вярвайки, че той ще ѝ помогне изключително в пресъздаването на най-трагичните черти на Джилда, като я подкрепи във вокалните и драматичните ѝ качества.

Диригентът се завръща на голямата българска сцена след грандиозния си творчески успех на честването на 80-тия рожден ден на българската оперна прима Райна Кабаиванска в рамките на Вердиевия фестивал в Италия с една от най-взискателните публики. Столичани ще могат да се потопят в автентичната атмосфера на Италия през 16 век, когато се развива действието в музикалната драма и да се насладят на великолепието на музиката на Вердиевия шедьовър. Опера, в която от начало докрай се докосваме до музикалното съвършенство на гениалния композитор – като се започне от арията на Херцога в първо действие „Questa o quella”, хоровите хитове „Zitti, zitti” и „Duca, Duca”, арията на Джилда „Gualtier Malde… Caro nome”, разтърсващата ария на Риголето “Pari siamo” и арията на Херцога „La donna e mobile”. До „Риголето“ има само пет дни, а местата прогресивно намаляват, поради големия интерес към постановката, в която Найден Тодоров ще се изяви за пръв път след гостуването си в Италия.

На 25 октомври, в рамките на Вердиевия Фестивал, Театро Реджо в Парма (Италия) представи Гала концерта „В чест на Райна Кабаиванска”. Театърът на Джузепе Верди, както още е известна операта в Парма, прочут със своята взискателна публика, е свидетел на едни от най-успешните спектакли на Райна Кабаиванска през годините. Именно в него започват честванията на Кабаиванска в Италия по случай нейния 80-ти рожден ден.

В концерта вземат участие някои от най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска, които днес са солисти в големите световни оперни театри – Мария Агреста, Вирджиния Тола, Андреа Каре, Чинция Киарини и Симоне Лим в съпровод на Филхармония „Артуро Тосканини“ под диригентството на Найден Тодоров.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement