Connect with us

Галерия

Майк Буше представя първата си самостоятелна изложба в България на Нощ/Пловдив 2017

Avatar

Публикувано

на

Mike Bouchet 2016 photo credit Camilo Brau

Известният американски художник, живеещ в Германия Майк Буше ще посети България, за да представи първата си самостоятелна изложба в галерия Sariev Contemporary, да даде отворена лекция в София и да реализира нова творба в публичното пространство в рамките на Фестивала. В тазгодишното издание на НОЩ/Пловдив, организаторите от „Отворени изкуства“ включват специална кураторска програма, подготвена от културолога Владия Михайлова. Програмата е посветена на юбилея на Фондацията под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ. Тя ще бъде показана в бившия магазин Детмаг Снежанка на Главната улица, който е бил затворен повече от 15 години и ще отвори за първи път в НОЩта на 15 септември. На различни локации в града, част от програмата ще бъдат и проекти от известни международни артисти, като Исак Кордал, Мери Франк и френският експеримент с виртуална реалност oт Аделин Швайцер AR2.0_Alphaloop.

Галерия Sariev Contemporary участва в Нощ/Пловдив с първа самостоятелна изложба на Майк Буше в България „Private Idano“ (в превод Личното ‘знамли’), която ще представи специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015 – 2017 на 15 и 16 септември от 19 до 01 часа. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, провокирането на лични желания и историята на бароковата живопис. Добил международна популярност с последните си проекти – „Tender“ – създаването на аромат на Американския долар и производството на авторска диетична  кола, с която рисува част от картините си, художникът представя всекидневните копнежи на хората, които търсят удовлетворение в новата религия на масово произвежданите стоки. През 2010 той реализира творбата „Басейн с кола в плоската пустиня“, като напълва басейн в пустинята в Калифорния със 100 000 литра от собствената си кола. След пристигането си в България Майк Буше ще направи презентация на своите работи в Гьоте-Институт България в София на 11 септември 2017 г. от 18:30 часа.

Като част от юбилейната програма, за първи път у нас пристига и испанският уличен артист Исак Кордал, известен с миниатюрните си фигури, с които изобразява сцени от съвременния живот. Той ще представи най-известния си проект „Циментови затъмнения“ в градска среда в града под тепетата. Произведенията му целят да привлекат вниманието към обезценената ни връзка с природата чрез критически поглед към страничните ефекти на нашата еволюция. Скулптурите ще бъдат разположени в канализационни шахти, на покривите, върху автобусни спирки и на множество други необичайни или неочаквани места в Пловдив.

Посетителите ще могат да участват и в режисираните разходки из града, в които през екрана на мобилни телефони и с помощта на технологии за виртуална реалност ще придобият ново и различно сетивно усещане за заобикалящата ги среда. Проектът е разработен за Пловдив от френския автор Аделин Швайцер, заедно с Фред Сеше и Наоюки Танака. Изхождайки от постулата, че не съществува реалност, а само съвкупност от парадигми, които влияят на възприятията ни и определят вързката ни с околния свят, AR2.0_Alphaloop изследва тази проблематика, като преиначава традиционната употреба на мобилните телефони чрез интерактивен, подвижен експеримент. В трите дни на Нощ/Пловдив от 16 до 01 часа групи от по пет участници ще могат да се записват за 25-минутна разходка из града.

Мащабният аудио визуален пърформанс на живо – “SEED” на американската художничка и програмна дизайнерка Мери Франк ще може да бъде наблюдаван на 16 септември от 21 до 22 часа във Военния клуб. SEED е визуален пърфомънс на гранични преживавания и органични форми. Вдъхновено от архитектурата, произведението  започва в затворени пространства с хаотично движение, преминава през лабиринт от пещероподобни коридори и гранични пространства, докато накрая достигне разгръщане и разцъфтяване.

Advertisement

Цялата програма на Фестивала можете да намерите на официалния сайт www.night.bg, както и във Facebook страницата и събитието.

Програмата „Отворени изкуства” е реализирана в партньорство с посолствата на Австрия, Финландия, САЩ, с Френски Институт България, Институт Сервантес София, европейската платформа IN SITU, Seoul Foundation for Arts and Culture, Arts Promotion Centre Finland’s (Taike), както и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив и Национален Фонд Култура.

Съорганизатори на фестивала НОЩ/Пловдив са Фондация Америка за България и Община Пловдив.

Continue Reading
Advertisement