Connect with us

Култура

Математикът Седрик Вилани среща писателя Жером Ферари!

Avatar

Публикувано

на

Cover Lunni mechtateli

Каним ви да присъствате на една изключителна среща на науката и литературата: диалог между прочутия френски математик Седрик Вилани и носителя на награда „Гонкур“ Жером Ферари! Тя ще се състои на 16 март, петък, от 18:00 ч. в зала „Славейков“ на Френския културен институт. С превод на български език.

Току-що отличен с „Гонкур“, Жером Ферари се потапя в писането на новия си роман „Принципът“, вдъхновен от страхопочитанието на един млад немски философ към Вернер Хайзенберг, откривателя на принципа на неопределеността. В този момент Ферари се запознава с гениалния френски математик, лауреат на Медала на Фийлдс, Седрик Вилани, който работи с художника Бодоен за публикуването на комикса „Лунни мечтатели“. Чрез семпли поетични рисунки двамата мъже описват в тази очарователна книжка невероятната съдба на обаятелни личности, измежду които математика Алън Тюринг и физика на неопределеността Вернер Хайзенберг, които променят облика на света по време на последния световен конфликт.

Художникът Бодоен се възползва от срещата с Вилани и Ферари, за да ги изобрази в самия край на комикса като предчувствие за бъдещата среща, която издателство „Колибри“ и Френският институт в България ви предлагат ексклузивно в петък, 16 март, от 18:00 ч. Двамата интелектуалци ще разискват в продължение на един час интригуващия въпрос за принципа на неопределеността, а Седрик Вилани ще дава автографи върху българското издание на „Лунни мечтатели“.

Поради ограничения брой места ви молим да заявите участието си на следния линк: goo.gl/rFZTWd

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/167554113896145/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement