Connect with us

Swing

Мая Барух: „Новото изкуство се ражда там, където се срещат различните култури“

Avatar

Публикувано

на

Мая Барух, снимка: ПР

Тя е дъщеря на френския певец, композитор, актьор и продуцент Пиер Барух и художничка от Япония. Мая започва да пътува по цял свят със семейството си от най-ранно детство. Тя е в постоянно движение между Париж и Токио, като по този начин тя се запознава отблизо с музика от различни култури и извън всякакви граници, а в наши дни, световните сцени са нейното място за забавление. Мая Барух е уникална японско-френска певица и флейтистка, пее използвайки специална вокална техника, която има произход от малък остров в южна Япония, смесвайки я с модерни и електронни звуци. Мая расте в среда на класическа музика и джаз, но я трансформира по свой начин, започва да прави собствена импровизация, пеене заедно със свирене на флейта и използването и като перкусия.
Въпреки своята огромна популярност по света, българската публика ще има възможност да я чуе за първи път в страната по време на шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“ между 25-27 септември тази година, в „Двореца“ – Балчик. Мая Барух ще бъде заедно със своята група.

Можете ли да направите кратко описания на стила на Вашата музика?

Не е лесно да се отговори ! Но ако мога да подредя всички думи бих казала етно, традиционна, денс, поп, хипнотик, японска, дивашка музика! Ако го кажа по кратък начин: електро, етно, Япония !?

Какво влияние от японската и френските култури имате във Вашата музика?

Advertisement

Моето първо музикално влияние са джаз, бразилската и африканската музика и сега японски традиционни инструменти,  електронна музика и дълбок хаус. Не се опитвам да правя френско-японска музика защото аз съм на половина японка, наполовина французойка, музиката няма граници и аз я правя като обитател на Земята.

Какво усещане имахте когато се качихте на първи път на сцена?

Баща ми е певец и той харесваше да ме избутва към сцената. Аз мразех това. Но сега, аз го избутвам на сцената да пее. (смее се)

Какво е значението на текстовете на Вашите песни?

Advertisement

За живота, смъртта, противоречията в човешките създания идват от много различни ъгли, но също аз вярвам, че музиката и звуците могат да изразят много.

Как получавате вдъхновение?

От природата, човешките същества, светът който ни заобикаля.

Какво мислите за липсата на граници в изкуството и в отношенията между хората на изкуството?

Аз мисля, че изкуството трябва да бъде символ на липсата на граници, новото изкуство се ражда там където се срещат различните култури.

Advertisement

Автор на интервюто: Румяна Тенева

Интервюто е реализирано е със специалното съдействие на Арт мрежа „Скендерман“ във връзка със шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“

Continue Reading
Advertisement