Connect with us

Интервю

Мая Костадинова – чаровното лице на сериозната журналистика

Avatar

Публикувано

на

DSC 1558

„Здравейте, аз съм Мая“. Това простичко представяне чува всеки, който влиза за първи път в студиото на публицистичното предаване „Денят на живо“ по Канал 3, преди да заработи камерата. Всяка вечер точно в 20:00 ч. едно от най-красивите лица в родния ефир анализира, заедно с гостите си, всички актуални новинарски теми от деня, сблъсква различни позиции, изнася съществени факти и непрестанно пита и търси компетентното мнение на експертите.

За родената в София Мая Костадинова, журналистиката е призвание, а първите си стъпки в професията прави едва 15-годишна. Тогава, заедно със своя приятелка, решават да направят свое седмично предаване по местното радио във Велинград, където тя учи.

“Като всички  тийнейджъри и ние си падахме по музиката. Сами си намирахме всички материали и ги четяхме – новини и клюки от шоубизнеса „на Запад“. Сега, като се замисля, доста романтично беше”, спомня си тя с усмивка.

Любовта ѝ към телевизията датира още от времето, когато е на 17 г. и очевидно – тази любов е взаимна. До толкова, че дори доайенът на телевизионната журналистика у нас Кеворк Кеворкян казва за нея, че „в момента е, може би, най-добрата водеща на подобен тип предавания“.

Абсолютно закономерно идва и призът в категория „Вътрешна политика“ от Шестите награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“ през 2016 г.

Мая признава, че работи, откакто се помни. Учила се е от най-добрите и продължава да се учи всеки ден. Търпи критика и различно мнение, затова и обратната връзка със зрителите за нея е много важна. Старае се да се учи от грешките – чуждите и своите. И да не ги повтаря.

Advertisement

Ако я питате кой е най-трудният ѝ събеседник ще ви отговори – всички. „Най-голямата грешка е да подцениш човека отсреща. Винаги трябва да се подготвяш за всяко интервю и по всяка тема. Чета доста и различни източници, за да бъда максимално адекватна спрямо събеседника си. В днешно време, особено с навлизането на социалните мрежи, ние сме заобиколени от информация и е много важно да не се подведеш. Информацията винаги трябва да се проверява, защото журналистите носим отговорност за това, което поднасяме на зрителите. А те ни имат доверие!“

Това, което никога не си позволява, са личните въпроси. Един от основните ѝ принципи не само в професията, но и в живота, е да не накърнява достойнството на хората, с които общува. Не навлиза в личното пространство на събеседниците си, но и ревниво пази своето собствено.

Мая не обича да говори за себе си, но въпреки това споделя, че се старае да прекарва всяка свободна минута със семейството и с приятелите си. И за да бъде това време наистина пълноценно, разговорите за работа вкъщи са тема табу. Там важни са съпругът и дъщеря ѝ. Обича да пътува и да се наслаждава на морския пейзаж. Особена слабост изпитва и към Гърция – баба ѝ, с която има много силна връзка е родом от там. Обожава да чете, харесва историческите филми.

Красивата журналистка казва, че ако става дума за работа, нищо не приема лично, затова и не се случва да губи контрол. До последно се старае да получи отговор на въпросите си, особено когато събеседникът ѝ се опитва да се измъкне с общи приказки. Убедена е, че зрителят не може да бъде излъган и винаги разбира кога някой бяга от конкретиката. Може би това е и една от основните причини, поради които Мая се ползва с такова доверие сред зрителите и то не само на тези, които са заклети фенове на Канал 3.

Мая Костадинова е родена в София. Завършва английска езикова гимназия във Велинград. Има магистърска степен по “Социална педагогика” от Софийския университет, а в момента кара магистратура по „Международни отношения и проблеми на сигурността” в Алма Матер. Работи последователно в “М-Сат”, ТВ 2, която по-късно става PRO.BG, bТВ Action, TV7, а от 2015 г. става един от основните водещи на Канал 3.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement