Connect with us

Култура

Международна програма в четвъртото издание на Литературния фестивал

Avatar

Публикувано

на

За първа година Литературният фестивал ще бъде концентриран в осмислянето на теми като: миграция, идентичност, граници и принадлежност.

Четвъртото издание на най-голямото литературно събитие ще представи автори от различни държави. Фокусът в срещите с тях ще бъде в логиката на разнородни литературни, интелектуални, езикови и дори биографични подходи.

 Международна програма на Издание №4

на Софийски международен литературен фестивал

13 декември 2016 г.

Advertisement

Йосип Ости е известен словенски и босненски поет, белетрист, есеист, литературен критик и преводач. Той е автор на двайсет и две стихосбирки, пет белетристични книги и тринайсет книги с есеистични, литературно-критически и публицистични текстове. Пише на словенски и босненски, създава собствено издателство, носител е на множество престижни литературни награди, сред които международната награда за поезия „Виленица” (1994), Вероникина награда за най-добра книга в Словения (1999), наградата „Отон Жупанчич” на град Любляна, присъждана за цялостно творчество и особени заслуги в областта на културата и изкуството (2000) и международното отличие за поезия „Scritture di Frontiera” (Триест, 2005).

В същия ден гост на Литературния фестивал ще бъде гръцката писателка Теофано Калояни. Родена в Атина, Калояни израства в Швеция, където родителите й са били политемигранти по времето на диктатурата на полковниците (1967-1974 г.). Днес тя живее отново в Атина, където се занимава с превод от шведски и английски. След първата й книга литературната критика я нарича „дете-чудо“, но не единствено заради младостта й,  а и заради умелостта и изящество, с които пише на език, който не е изучавала преди завръщането на родителите си.

14 декември 2016

Нермин Йълдъръм, интересната млада турска писателка и журналистка, взема активно участие в редица литературни фестивали и международни литературни проекти, като Manchester Letters, Tramline Project. През 2013 г. тя е първият турски писател, поканен от културната служба в Кьолн да участва в среща с автори от различни страни. Йълдъръм води собствена рубрика ‒ „Международни линии“ в списанието Ot. Член е на турския клон на световната асоциация на писателите ‒ PEN. Между 2011 г. и 2015 г. издава четири романа, както и много разкази в различни антологии. От 2010 г. живее между Истанбул и Барселона.

15 декември 2016

Advertisement

Световноизвестната писателка Дубравка Угрешич е родена в Хърватия, напуснала страната по време на Югославските войни. Тя е един от най-превежданите източноевропейски писатели. Носител е на много международни награди, сред които са годишната швейцарска награда за най-добра есеистична книга „Charles Veillon“ (1996), холандската награда „Verzetsprijs“ (1997), германската награда за есеистика „Хайнрих Ман“ (2000), италианската награда „Premio Feronio“ (2004) и наградата на английския ПЕН-център за преводна литература за романа й „Министерство на болката“ (2005). Тази година тя получи престижната Международна литературна награда „Нойщат“, наричана „малкият Нобел“.

Адам Загаевски е един от най-значимите съвременни поети и е в голямата полска поетична традиция на Збигнев Херберт, Вислава Шимборска и Чеслав Милош. Загаевски е още есеист и прозаик, ярка фигура на „Поколението ’68”. През 70-те години е свързан с независимото литературно движение „Нова вълна“. Автор е на над 20 книги с поезия, проза и есета.  Стиховете и есетата му са превеждани на много езици. Води курсове по творческо писане в университета в Хюстън, САЩ. Лауреат на много награди, сред които Международната литературна награда „Нойщат“.

Есмахан Айкол е родена през 1970 г. в Одрин в емигрантско семейство. Юрист по образование. Понастоящем писателката живее в два мегаполиса – Истанбул и Берлин. Тя е единственият чуждестранен криминален автор в програмата на Фестивала. Романите на Есмахан Айкол отдавна са й спечелили изключителна популярност в Германия, Франция, Испания, Гърция и Унгария.

16 декември 2016

Хасан Бласим е „…вероятно най-добрият жив автор на художествена литература на арабски…“ (Гардиън). Той е режисьор и писател от Ирак, който черпи голяма част от вдъхновението си от киното и често има чувството, че историите, които пише, са „просто отложени филмови сценарии“. Ражда се в шиитско семейство в Багдад, но с деветте си братя и сестри расте в Киркук. Следва киноизкуство в Багдад. През 1998 г., заради режима на Саддам Хюсеин, се премества в Сюлеймания (Кюрдистан). Оттам, след мъчителен преход през държави и обстоятелства от 2000 до 2004 г., се установява във Финландия.

Advertisement

Уил Бъкингам е английски романист, философ и преподавател. Пише книги в областта на художествената литература, философията, както и такива за деца. Води курсове по творческо писане в училището по хуманитарни науки към университета „Де Монтфорд“.

Сред последните му книги е монография, посветена на философа Еманюел Левинас. В момента подготвя поредица книги за деца, както и „A Book of Changes“ – книга, посветена на 64-те хексаграми от Идзин. „Sunday Times“ поставя блога му www.thinkbuddha.org, където са публикувани над 300 статии, в топ 100 на блоговете за 2009 г.

17 декември 2016

Илия Троянов е писател, журналист и издател, роден в България. През 1971 г. семейството му емигрира и получава политическо убежище в Германия. Илия Троянов живее в Германия, Южна Африка, Австрия и в различни части на света, без никъде да се установява трайно. Носител е на литературните награди „Бертелсман“ (1997), „Адалберт фон Шамисо“ (2000), „Марбургската литературна награда“ (1996), наградата за белетристика на Лайпцигският панаир на книгата (2006), Берлинската литературна награда (2007), а последната му книга бе сред 20-те номинации за най-престижната немскоезична литературна награда. Книгите му са преведени на двадесет езика.

Джан Алфонсо Пачиноти, или Джани Пачиноти, или Джипи (GIPI), както е най-добре познат по света, е художник, режисьор и отличен разказвач. Започва да публикува карикатури и илюстрации през 1994 г. в сатиричното списание „Куоре“. Излага творбите си в галерии, илюстрира статии и интервюта, прави корици на книги. Славата му се дължи на дузината комикси, разпространявани във всички страни, където този жанр има традиция. През 2005 г. печели международната награда „Рене Госини“ („бащата“ на Астерикс и Малкия Никола), а на следващата година – и големия приз на фестивала за комикси в Ангулем, Франция. През 2014 г. неговата „еднаистория“ става първият комикс сред финалистите на „Стрега“, най-престижното отличие за литература в Италия.

Advertisement

Айтюл Акал е турска детска писателка. През 1995 г., заедно с Айсел Гюрман и Айла Чънароглу, създават издателска къща за детско-юношеска литература. В досегашната си творческа кариера Айтюл Акал е написала над 80 книги за деца от всички възрасти. Повечето са кратки истории, новели и пиеси. Публикува интервюта, рецензии и статии за детската литература. Някои от приказките й са използвани като учебни текстове, предназначени за турските училища.

Селекцията на международната програма на четвъртото издание на Литературния фестивал е направена от писателите Надежда Радулова, Ангел Игов и Димитър Кенаров.

Шестте дни на Софийския международен литературен фестивал 2016 се провеждат в рамките на 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Основната програма на Фестивала отново ще бъде в Мраморно фоайе на НДК, а отделни събития ще се провеждат в Литературен клуб „Перото“ и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.

Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“ ,  в партньорство с Националния дворец на културатаДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“.

Advertisement

Съорганизатор – Министерство на културата на Република България.

 Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и е подкрепено от Столична програма „Култура“.

 Медийни партньори на Издание №4 на Софийски международен литературен фестивал:

БНТ, BiT, Дарик радио, bTV Radio, Jazz Fm, Classic FM, Дневник, actualno.com, Програмата, вестник „Култура“, Виж! София, Портал Култура, Sofia Live, Егоист, Въпреки, Аз чета, Всичко за книгите

Визуална кампания на фестивала: Havas Worldwide Sofia.

Advertisement

Дизайн-партньор на фестивала: СКЛАДА

Continue Reading
Advertisement