Connect with us

Музика

Международният фолклорен фестивал „Витоша“ вече и онлайн

Avatar

Публикувано

на

Photo 2

снимка: ПР

Международен фолклорен фестивал „Витоша“ 2020 Web Edition стана първият по рода си фестивал в света, организиран и проведен онлайн. От 15 до 18 юли за 24-то поредно лято София беше озарена от най-цветния и позитивен мултикултурен проект, организиран от млад и креативен организационен комитет под ръководството на директора на фестивала г-н Николай Несторов. Събитието бе осъществено и с неизменната  подкрепа на кмета на район „Витоша“ инж. Теодор Петков.

В уникалното по рода си събитие взеха участие 24 държави, точно колкото са и годините, изминали от създаването на фолклорния форум. Пъстрите изпълнения на ансамбли от цял свят бяха представени чрез специално изготвени видео материали, а цялото издание бе проведено на живо на сцена и същевременно бе излъчено на живо онлайн. Тазгодишният голям победител и носител на Гран При стана Южна Африка след гласуване онлайн от страна на международно жури, включващо български представители на място.

По време събитието не липсваха и изпълнения на живо от талантливи родни гост-изпълнители. А виртуозните танцьори и домакини на фестивала – Фолклорен танцов ансамбъл „София-6“, представиха спиращи дъха хореографии и направиха премиера на свой нов танц.

Слоганът на фестивала и тази година бе „Заедно от любов към танца“. Силният медиен отзвук от различни краища на света и позитивните коментари от всички участници, гости и зрители на изданието показват, че за пореден път фестивалът е постигнал своите цели и слоган, обединявайки различни нации и поколения в името на една кауза – любовта към танците. Специалното онлайн издание успя да предизвика интереса на стотици хиляди хора по света, като бе гледано от близо 250 000 души и породи активни коментари и лайкове в социалните мрежи от страна на 33 000 човека. Също така за две седмици броят на потребителите, харесали официалната страница на Фестивала във Facebook, бе удвоен, което е поредно доказателство за успеха на тазгодишното издание.

Advertisement

Международният фолклорен фестивал „Витоша“ се провежда всяка година през месец юли в столицата на Република България – София. МФФ „Витоша“ е една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост, които ни помагат да съхраним своя национален облик чрез нашия фолклор. На този форум си дават среща представители на различни култури от цял свят, обединени от голямата си любов към фолклора.

Целта на фестивала е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони и да запознае публиката с фолклора на гостуващите държави. Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства. Първият МФФ „Витоша“ се е провел през 1996 г. и от 2016 г., на 20-то юбилейно издание, фестивалът има конкурсен характер.

МФФ „Витоша“ е член на международната танцова организация ФИДАФ. На конгреса на ФИДАФ през 2016г. Фестивал „Витоша“ е награден за най-добър фестивал за 2016 г.

Организатори са: Сдружение „Международен фолклорен фестивал Витоша“, Столичен общински съвет, Столична община-Дирекция „Култура и образование“, Район „Витоша“, Читалище „Витоша“, с любезното съдействие на Министерството на културата. Неизменен организатор на МФФ „Витоша“ е и ФТА „София 6“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement